fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠehović: Proevropske partije da imaju zajedničkog kandidata za predsjednika

Šehović: Proevropske partije da imaju zajedničkog kandidata za predsjednika

Podgorica, (MINA) – Proevropske partije u Crnoj Gori trebalo da bi imaju zajedničkog kandidata za predsjednika države, koji bi imao i najveće šanse za pobjedu, ocijenio je predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

On je kazao da bi partije koje baštine građanske, sekularne, antifašističke, evropske i evroatlanstske vrijednosti prilikom donošenja odluke o načinu nastupa na predsjedničkim izborima zakazanim za 19. mart, morale da se vode državnim, a ne uskopartijskim interesima.

“Nemam nikakvu dilemu da je trenutno najvažniji interes države, ali i preduslov zaštite temeljnih vrijednosti na kojima ona počiva, da nastupe sa jedinstvenim, zajedničkim kandidatom za predsjednika, koji bi kao takav imao i najveće šanse za pobjedu”, smatra Šehović.

On je rekao da Crna Gora prolazi kroz najveću političku i društvenu krizu, koja ozbiljno ugrožava evropske i građanske temelje, ali prilično udaljava državu od vrijednosnog okvira karakterističnog za savremeni demokratski svijet.

“Zbog toga opozicione partije koje su prepoznate kako po državotvornoj, tako i po politici koja je ispravno postavila vrijednosni okvir i približila našu državu naprednoj i civilizovanoj evroatlanstkoj porodici, imaju odgovornost više da ga državno odgovornim pristupom predsjedničkim izborima i sačuvaju“, saopštio je Šehović.

Kako je dodao, svako drugačije ponašanje, koje bi u ovom više nego izazovnom vremenu, uskostranačkom dalo primat u odnosu na državni interes, bi bio ne samo pokazatelj neodgovornosti, nego i političke nedoraslosti.

“Na to nemamo pravo, posebno ne sada zbog važnosti političkog ambijenta u kojem se predsjednički izbori organizuju i istorijske prekretnice na kojoj se Crna Gora nažalost ponovo nalazi”, poručio je Šehović.

Zato je, prema njegovim riječima, nužno da opozicione partije pokažu neophodnu dozu političke zrelosti.

“Da se okupimo oko kandidata koji ima realne šanse da pobijedi, kako bi ta pobjeda označila i početak zaokreta u odnosu na politiku odlazeće parlamentarne većine, koju karakteriše namjerno ugrožavanje evropske perspektive ove države i njenog vrijednosnog i svakog drugog posrtanja“, naglasio je Šehović.

On je kazao da će se, u slučaju da takav pristup izostane, SD veoma brzo donijeti odluku o načinu učešća na predsjedničkim izborima.

“Donijećemo odluju u skladu sa dosljednom, državno odgovornom politikom, koju smo od osnivanja, a posebno u protekle dvije i po godine, imali prilike da kao jedina istinska opozicija aktuelnoj i prethodnoj vladi demonstriramo”, zaključio je Šehović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije