fbpx
NaslovnicaCrna GoraSD: Ne mijenjati već potpisanu platformu

SD: Ne mijenjati već potpisanu platformu

Podgorica, (MINA) – Poslanici opozicije potpisali su platformu za formiranje 43. evropske Vlade i svaka promjena tog akta značila bi kapitulaciju pred ucjenama Socijalističke narodne partije (SNP), ocijenile su Socijaldemokrate (SD).

Iz SD-a su poručili da nijesu spremni da, zbog nekoliko funkcija po “dubini”, podrže vladu mandatara Vladimira Jokovića.

U SD-u smatraju da su značajne i očigledne razlike između sporazuma kojeg je potpisalo 39 poslanika opozicije i novog sporazuma koji se usaglašava sa SNP-om.

Oni su kazali da se novim sporazumom odustaje od odlučivanja konsenzusom na Vladi o najvažnijim državnim odlukama.

“Nedopustivo je da se mijenja način odlučivanja o temeljnim državnim pitanjima – poput Ugovora sa Srpskom pravoslanom crkvom (SPC), Zakona o popisu i Otvorenog Balkana, i da se umjesto konsenzusa pristaje na dvotrećinsko odlučivanje, koje je u ovakvoj strukturi Vlade lako dostižno SNP-u i URA-I”, kaže se u saopštenju.

Prema novom sporazumu, kako su rekli iz SD-a, ugovor sa SPC i Otvoreni Balkan postaju politički prioriteti nove vlade.

Oni su naveli da se u novom sporazumu kao politički prioriteti vlade navode i regulisanje ugovornog odnosa sa vjerskim zajednicama (SPC) i sagledavanje regionalnih inicijativa Open Balkan.

“Koji predstavlja ljepši naziv za tzv. „srpski svet“ Aleksandra Vučića, a koji u sporazumu koji je opozicija potpisala nijesu postojali kao politički prioriteti”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da Predlaganje Zakona o popisu stanovništva postaje normativni prioritet i to čak u prvom kvartalu rada Vvade.

“U novom sporazumu se, kao normativni prioritet za ispunjavanje obaveza za članstvo u Evropskoj uniji (EU), navodi predlaganje Zakona o popisu stanovništva i to u prvom kvartalu rada vlade, što je nedopustivo u izbornoj godini”, navodi se u saopštenju.

Iz SD-a su rekli da se uvođenje sankcija Rusiji ne pominje u novom sporazumu.

“Za razliku od prvobitnog sporazuma koji je jasno propisao obavezu podržavanja politike sankcija koju naši evropski i evroatlantski partneri sprovode prema Ruskoj Federaciji, novi sporazum sankcije ne pominje”, kazali su oni.

Navodi se da se u novom sporazumu odustaje od usvajanja prijedloga Rezolucije povodom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri.

“Prvobitni sporazum propisivao je jasnu obavezu davanja podrške prijedlogu Rezolucije povodom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu čime bi se iskazala puna privrženost vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU. Ovo pitanje se, u novom sporazumu, uopšte ne pominje”, rekli sui z SD-a.

Oni su naveli i da nema ni govora o Rezoluciji o Srebrenici.

“Za razliku od obaveze iskazivanja pune podrške usvojenoj Rezoluciji Skupštine Crne Gore o genocidu u Srebrenici kao činu civilizacijskog odnosa, ovo pitanje se u novom sporazumu ni ne pominje”, kaže se u saopštenju.

Iz SD-a poručuju da se ta partija kao i na dan potpisivanja, i danas drži sporazuma koji su, kao predstavnici opozicionih partija, svi zajedno potpisali, vjerujući da njime na najbolji način štite interese Crne Gore.

“Nijesmo spremni da podršku vladi mandatara Vladimira Jokovića, a po volji Aleksandra Vučića, sa ovakvom agendom, trampimo za nekoliko funkcija i pozicije „po dubini“. Za nas je interes Crne Gore ipak na prvom mjestu”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije