fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠaranović: U ponedjeljak inicijativa za vanrednu sjednicu

Šaranović: U ponedjeljak inicijativa za vanrednu sjednicu

Podgorica, (MINA) – Inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine, na kojoj bi se ponovo glasalo o Zakonu o lokalnoj samoupravi, potpisali su gotovo svi poslanički klubovi, osim jednog koji je obećao da će to učiniti u ponedjeljak, kazao je poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović.

Šaranović je rekao da postoje nesmetani uslovi da u ponedjeljak iniciraju održavanje vanredne sjednice Skupštine, na kojoj bi se stvorili preduslovi za formiranje lokalne vlasti u Podgorici i Pljevljima.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da se svjedoči višemjesečnoj uzurpaciji vlasti od Demokratske partije socijalista (DPS) u Podgorici.

“Ivan Vuković je prvi gradonačelnik koji je na toj funkciji duže od četiri godine, bez volje građana. On je postao neko ko je spreman na preuzimanje svih nedozvoljenih radnji ne bi li za sebe pribavio još koji mjesec duže na poziciji gradonačelnika “, rekao je Šaranović.

On je kazao da se na taj način se dodatno unižava dignitet političkog djelovanja DPS-a.

Šaranović je podsjetio da su Demokrate u decembru na predložene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, predložili amandmane kojim se omogućava tranzicija lokalne vlasti u Podgorici.

“Takav zakon smo posljednje sedmice decembra usvojili 41 glasom. Opstrukciji se pridružio i predsjednik države (Milo Đukanović), koji nije potpisao zakon već ga je vratio Skupštini na ponovno odlučivanje”, naveo je Šaranović.

On je rekao da je u januaru uputio inicijatvu svim poslaničkim klubovima, koji su glasali za zakon, da se sazove vanredna sjednica, kako bi se ponovo izjasnili o tom aktu.

“Ta inicijativa je u najznačajnijem dijelu urodila plodom. Gotovo svi poslanički klubovi su ponudili ili obezbjedili potpise svojih poslanika da se sazove sjednica”, rekao je Šaranović.

On je kazao da samo jedan poslanički klub nije obezbijedio potpise, ali je “dao obećanje da će to učiniti do ponedjeljka”.

“Ukoliko do toga dođe, imamo nesmetane uslove da već u ponedeljak sazovemo skupštinsku vanrednu sjednicu, kada bismo se ponovo izjasnili o tom zakonu, i na taj način stvorili preduslove za formiranje vlasti u Podgorici i Pljevljima”, naveo je Šaranović.

On je rekao da se nada da će u narednih nekoliko dana obezbijediti sve neophodne potpise i imati garanciju da će oni poslanici, koji su u decembru glasali za taj zakon, glasati ponovo za njega.

Upitan koji je to poslanički klub koji još nije predao potpise, on je kazao da, u ovom trenutku, nije od posebne važnosti da se to zna.

“Uvažio bih njihovu potrebu za dodatnim vremenom, jer su mi u međuvremenu ukazali da ono što njih ne motiviše dovoljno jeste nedovoljno jasno iskazana podrška kolega iz Evrope sad da na ovaj način izađemo iz političke krize u Podgorici”, rekao je Šaranović.

On je kazao da se iz tog razloga insistiralo da nosilac liste Pokreta Evropa sad Jakov Milatović jasno kaže da li daje podršku takvom načinu za izlazak iz krize.

“Mislim da ćemo dovoljno rano saznati ako zaista dođe do toga da nemamo sve potpise, ja mislim da su šanse minimalne za takvo nešto. U ovom trenutku ne prepoznajem nijedan razlog zbog kojeg bilo ko od onih poslanika, koji su glasali za ovaj zakon, ne bi to učinili opet”, naveo Šaranović.

Upitan ko će biti kandidat Demokrata, ukoliko Pokret Evropa sad ne prihvati njihovu ponudu da imaju zajedničkog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, on je odgovorio da je to otvoreno pitanje.

Kako je kazao, ogromna podrška građana garantuje da bi zajednički kandidat Pokreta Evropa sad i Demokrata ubjedljivo pobijedio na predsjedničkim izborima u prvom krugu.

Prema riječima Šaranovića, svaki politički subjekt zadržava pravo da samostalno donosi odluke, ali i preuzima odgovornost za sve nastale posljedice.

“Ako ne dođe do dogovora, svakako ćemo imati svog predsjedičkog kandidata”, rekao je Šaranović.

Upitan da li je za Demokrate prihvatljivo da zajednički kandidat bude nestranačka ličnost, on je rekao da je potrebno da lideri Evrope sad Jakov Milatović i Milojko Spajić usaglase stavove.

“Nakon što budemo imali odgovor od njih, ili eventulano kontra-ponudu, odgovorno ćemo se odnijeti prema tome”, rekao je Šaranović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije