fbpx
NaslovnicaCrna GoraSantander: Jačati kapacitete i poboljšati uslove rada institucije Zaštitnika

Santander: Jačati kapacitete i poboljšati uslove rada institucije Zaštitnika

Podgorica, (MINA) – Crna Gora u kontinuitetu treba da ulaže u povećanje broja zaposlenih, jačanje kapaciteta i poboljšanje uslova rada institucije Zaštitnika, kako bi se obezbijedio veći standard promocije i zaštite prava djeteta kroz nezavisni monitoring stanja u toj oblasti.

To je poručio šef predstavništva UNICEF-a Huan Santander tokom oproštajne posjete instituciji Zaštitnika, budući da 19. aprila završava svoj mandat u Crnoj Gori.

Santander je, kako je saopšteno, kazao da će UNICEF nastaviti da sarađuje sa Vladom i institucijom Zaštitnika kako bi podržao napredak Crne Gore u toj bitnoj oblasti.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, kazao je da bitku za prava djeteta institucija vodi na više nivoa.

„U formalnom smislu to se odnosi na pritužbe i različite akte kojima se iniciraju promjene u normativnoj sferi”, dodao je Bjeković.

On je, kako je saopšteno iz institucije Zaštitnika, rekao da je drugi dio posla uticaj na stvaranje društvene svijesti o statusu djeteta u državi i njegovoj perspektivi, a treći nivo se odnosi na terenski i neposredan rad sa djecom, kao i kroz mrežu Zlatnih savjetnika.

Prema riječima Bjekovića, da bi se djeca osnažila i usmjerila ka uticaju koji mogu da ostvare na društvo, potrebno je da budu svjesni svojih mogućnosti, da aktivno učestvuju u donošenju odluka koje ih se tiču i budu upućeni na načine ostvarivanja prava.

„UNICEF je od samog nastanka institucije bio i ostao ključni faktor podrške u ostvarivanju svih ovih zadataka i aktivnosti. Izvjesno je da se UNICEF u kontinuitetu prepoznaje kao najstabilniji partner u promociji i zaštiti dječjih prava u Crnoj Gori“, kazao je Bjeković.

Kako je naveo, sve analize upućuju na to da, i pored ogromnog rada, uloženog truda i nesumnjive podrške UNICEF-a, ostaje još mnogo da se uradi na zaštiti prava djece u Crnoj Gori.

„Tu prije svega mislimo na djecu u ranjivim situacijama, kao što su porodično i vršnjačko nasilje, život u stanju socijalne potrebe, djecu sa posebnim razvojnim potrebama i druge ranjive kategorije unutara dječje populacije, koja je sama po sebi ranjiva“, kazao je Bjeković.

On je Santanderu, koji započinje novi mandat kao zamjenik direktora za javna partnerstva UNICEF-a u sjedištu te organizacije u Njujorku, poželio sreću na ličnom i poslovnom planu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Belgija bolja od Rumunije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Belgije pobijedili su večeras u Kelnu selekciju Rumunije 2:0, u...