fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATO ostaje posvećen stabilnosti Zapadnog Balkana

NATO ostaje posvećen stabilnosti Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA) – NATO 75 godina nastoji da sačuva mir i spriječi ratove, kazala je zamjenica pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za javnu doplomatiju Karmen Romero i poručila da Alijansa ostaje posvećena stabilnosti Zapadnog Balkana.

Ona je, na otvaranju konferencije „75 godina NATO: Bezbjednosni štit u svijetu neizvjesnosti“ koju je organizovao Atlantski savez (ASCG), kazala da je 75 godišnjica Alijanse prilika da podsjete građane na vrijednosti NATO-a, posebno u opasnim vremenima.

Romero je, govoreći o ruskoj agresiji na Ukrajinu, rekla da Rusija krši međunarodno pravo i globalna pravila.

„Putin je potcijenio odlučnost Ukrajine i jedinstvo NATO“, kazala je Romero i dodala da ruska agerisija utiče i na Zapadni Balkan.

Ona je naglasila da bez bezbjednosti nema prosperiteta.

„Važno je da imamo jaki NATO, sa više saveznika. Više investiramo u odbranu, imamo sve veću mrežu partnera. Treba da sačuvamo mir, da ne provociramo rat, nego da spriječimo. NATO to radi 75 godina“, navela je Romero.

Ona je naglasila da NATO promoviše mir na Zapadnom Balkanu.

„Zapadni Balkan je region od strateške važnosti za NATO. Alijansa ostaje jako posvećena stabilnosti Zapadnog Balkana“, rekla je Romero.

Prema njenim riječima, danas više nego ikad, čuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu je ključno, zbog regionalne bezbjednosti.

Ona je istakla da ASCG radi izvanredan posao i da je ta organizacija vrijedan partner NATO-a.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da su prije 75 godina države Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike osnovale vojni savez demokratskih država, kao garanciju mira zasnovanu na kolektivnom sistemu odbrane.

„Stoga je članstvo u NATO savezu značajna odluka u modernoj crnogorskoj istoriji i signal naše opredijeljenosti da očuvamo demokratske vrijednosti, mir i prosperitet“, rekao je Milatović.

On je naveo da Crna Gora posvećenost članstvu u NATO-u u kontinuitetu demonstrira kroz učešće u misijama, doprinoseći kolektivnoj odbrani i spremnosti Alijanse da odgovori na bezbjednosne izazove.

„Članstvo Crne Gore u NATO je posebno važno u aktuelnim geopolitičkim dešavanjima, ono nam obezbjeđuje zaštitu i stabilnost“, naveo je Milatović.

On je ocijenio da Crna Gora može obezbijediti i pozitivan reformski trend koji bi bio osnov napretka u okviru pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom.

Milatović je rekao da je crnogorsko, ali i NATO članstvo drugih zemalja jugoistočne Evrope, doprinijelo i da se demokratski način razmišljanja kolektivnog zapada prenese i na „naš turbulentni region“.

„Članstvo u NATO savezu garant je prevazilaženja i regionalnih izazova“, istakao je Milatović.

On je podsjetio da su Švedska i Finska donijele odluku da postanu dio kolektivnog sistema odbrane i saveza od 32 države, među kojima je i Crna Gora ravnopravan saveznik.

Milatović je naglasio da je rat u Ukrajini pitanje globalne bezbjednosti.

„Crna Gora saosjeća sa patnjama ukrajinskog naroda i shodno tome je više puta pružila snažnu podršku toj državi, bilateralno i multilateralno“, rekao je Milatović.

Kako je kazao, ovogodišnji samit u Tirani dodatna je potvrda posvećenosti regiona Ukrajini.

Milatović je rekao da se značaj NATO-a sastoji u spremnosti da odgovori na mnoge izazove, poput hibridnih prijetnji, dezinformacija ili sajber napada.

„Prilikom sajber napada u Crnoj Gori saveznici su pomogli i danas imamo spremniji i bezbjedniji sistem. Uz podršku Francuske i Slovneije u Podgorici ćemo uskoro otvoriti regionalni centar za sajber bezbjednost“, naveo je Milatović.

On je istakao da je Crna Gora danas, kao članica NATO i uskoro punopravna članica EU, posvećena regionalnoj stabilnosti i jačanju dobrosusjedskih odnosa.

„Najznačajnije je da ne postoje otvorena pitanja sa sujednim državama. Crna Gora će nastaviti da baštini takav pristup, sa pozicije da dobrosusjedstvo nema alternativu“, kazao je Milatović.

On je naveo da je obaveza svih dražvnih institucija, uključijući i predsjednika, Vladu i Skupštinu, ali i svih progresivnih političkih aktera, da daju doprinos unapređenju međunarodne percepcije u Crnoj Gori.

Milatović je rekao da je, za godnu mandata, tome dao snažan doprinos, kroz značajne posjete i susrete sa zvaničnicima svjetskih država.

Kako je kazao, Crna Gora je nakon svakog tog susreta viđena kao još kredibilnija NATO saveznica i buduća članica EU.

„Važno je da svi politički činioci, a naročito Vlada, svoje djelovanje uskladu sa prioritetima vanjske politike koja je usklađena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom“, rekao je Milatović.

Izvršna direktorica Atlantskog saveza Azra Karastanović rekla je da konferenciju organizuju zahvaljujući podršci NATO i Ministarstva odrbane.

„NATO je tokom sedam i po decenija bio stub stabilnosti i bezbjednosti za svoje članice“, rekla je Karastanović.

Kako je kazala, ruska agresija, donoseći ogromnu patnju, ima za cilj da podrije jedinstvo i koheziju saveznika u podršci Ukrajini.

„Suprotno, to je bio kaztalizator promjene bezbjednosne arhitakture u Evropi, imajući u vidu da su Finska i Švedska pristupile Alijansi“,
Ona je kazala da je rat u Ukrajini ogolio izazove Zapadnog Balkana i širenja ruskog uticaja.

Karastanović je navela da je stabilno i bezbjedno orkuženje preduslov napretka Crne Gore.

„Samo zajedničkim naporima i saradnjom možemo osigurati da NATO ostane temelj szavilnosti i bezbjednosti svojih članica“, kazala je Karastanović.

Ona je ocijenila da je neizostavan stateški značaj NATO-a za stabilnost cijelo evroatlanstke zone, kao i Zapadnog Balkana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...