fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadunović: Usvajanjem izmjena zakona tužilaštvo će biti oslobođeno

Radunović: Usvajanjem izmjena zakona tužilaštvo će biti oslobođeno

Podgorica, (MINA) – Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o Državnom tužilaštvu, koje je predložila parlamentarna većina, tužilaštvo će biti oslobođeno i biće mu omogućeno da radi, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović.

„Pominje se da je ovo politizacija Tužilaštva. Ne, ovo je oslobađanje Tužilaštva i omogućavanje da ono počne da radi“, kazao je Radunović na sjednici Skupštine na kojoj poslanici raspravljaju o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu.

On je naveo da u mnogim državama Evropske unije direktno političar, ministar pravde postavlja tužioce.

Tužilaštvo, kako je kazao Radunović, nije nezavisan organ i nije grana vlasti.

„Kažete da smo se ovdje ujedinili mi iz DF-a, koji navodno želimo da se revanširamo nekim tužiocima koji su nas progonili“, rekao je Radunović.

On je poručio da samo žele da „točak pravde počne da se okreće“ i da stvari počnu da se rješavaju.

„Da kada neko stavi koverat sa 100 hiljada EUR od tajkuna i svi ga vide, da taj ne može da odšeta iz Tužilaštva, a da neko ko sprejem iscrta trobojku na međi ide u zatvor. Došlo je vrijeme da se stvari stave na svoje mjesto“, naveo je Radunović.

On je kazao da je jedan od osnovnih razloga zbog kojih su se odlučili da uđu u proceduru izmjene zakona, taj što Tužilački savjet nije pokazao proaktivan i efikasan pristup ostvarivanju zadatih ciljeva.

Radunović je naveo da postupak imenovanja 11 rukovodilaca državnih tužilaštava, koji je započet 2019. godine, još nije okončan.

„Tek u decembru prošle godine Tužilački savjet je ocijenio da prijavljeni kandidati ne ispunjavaju uslove, iako je od njihovog prijavljivanja proteklo skoro godinu. Toliko o radu ovog trenutnog Tužilačkog savjeta“, kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, takvo postupanje imalo je za cilj da je značajan dio tužilačke mreže u VD stanju, čak i duže od godinu, što ima negativne posljedice na funkcionisanje tužilaštva i ostvarivanje zakonskih nadležnosti.

On je kazao da je postupak ocjenjivanja državnih tužilaca koji je sproveo Tužilački savjet u suprotnosti sa opštom svrhom procesa ocjenjivanja, zbog činjenice da su svi ocijenjeni tužioci dobili odličnu ocjenu.

„Ovo je politička stvar, ovo je odluka šefova poslaničkih klubova da pokrenu procese koji su neminovni, a koje ste vi, gospodo koji ste danas u opoziciji, zaustavljali“, naveo je Radunović.

Kako je kazao, osim što su svi tužioci ocijenjivani uvijek pozitivno, disciplinska komisija praktično nije imala nikakvog posla, i za sve ove godine vođeno je nekoliko benignih postupaka.

„I onda pomislite, kada pričate o tome kako ćemo mi na ovaj način, time što sami tužioci neće moći da upravljaju čitavim procesima, da ugrozimo samostalnost Tužilaštva, da su oni do sada bili u prilici, pa su rezultati ovakvi“, rekao je Radunović.

On je dodao da je neki zakon dobar jedino ako je primjenljiv.

„Ako je neki zakon primjenljiv u Švedskoj, nije u Kongu. Mi smo, nažalost, Kongo u Evropi kada je vladavina prava u pitanju“, kazao je Radunović.

Kako je naveo, ako je valjao zakon, a stanje je ovakvo, onda se postavlja jedno pitanje.

„Jeste li vi željeli da bude tako, jeste li možda vršili pritisak na tužilaštvo, ili ste bili neradnici. Evo ja kažem, ne valja vam zakon. Mi ćemo da ga popravimo i biće bolje, počeće tužioci da rade“, naveo je Radunović-

On je poručio tužiocima da će sada imati prilku da „konačno rade kako treba“.

„Gospodo tužioci, ovo što radimo, radimo zbog građana Crne Gore, ali i zbog vas i to treba da znate. Moći ćete da se baviti poslom kako je zakonom propisano, bez straha. Ovo je važan dan za crnogorsku demokratiju“, zaključio je Radunović.

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...