fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović: Crna Gora posvećena dobrosusjedskim odnosima

Radulović: Crna Gora posvećena dobrosusjedskim odnosima

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je posvećena dobrosusjedskim odnosima, procesu integracije u Evropsku uniju (EU) i NATO savezništvu, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na To Be Secure Forumu u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Radulović je učestvovao na panelu koji je razmatrao pitanja budućnosti Zapadnog Balkana nakon COVID-19 pandemije.

On je istakao da će fundamentalni vektori vanjske politike nove crnogorske Vlade biti dobrosusjedski odnosi, evropska integracija i posvećenost transatlantskim odnosima i da, u tom smislu, neće biti strateških promjena u djelovanju na međunarodnoj sceni.

„Članstvo u EU predstavlja prioritetni vanjskopolitički cilj. Već neko vrijeme u tom kontekstu stagniramo i sada to moramo promijeniti“, naglasio je ministar Radulović.

On je kazao da će u narednom periodu unijeti novu energiju u integracioni proces s ciljem bržeg učlanjenja u Uniju.

Kako je naveo, intencija Vlade da se postigne interna spremnost za privremeno zatvaranje svih poglavlja do 2024. godine, što nas može dovesti u situaciju da očekujemo punopravno članstvo 2025. ili 2026. godine“.

Zato će, kazao je Radulović, u narednom periodu poseban akcenat biti na reformskom procesu i ispunjavanju obaveza iz evropske agende.

On je istakao da je Evropska unija bila od velike pomoći državama Zapadnog Balkana tokom pandemije COVID-19, i da to predstavlja najbolju potvrdu evropske posvećenosti Regionu.

„Evropska perspektiva je snažan kohezivni faktor i zajednička vizija svih u Regionu, stoga moramo raditi zajedno i sarađivati još i više u pravcu dijeljenja iskustva i pružanja političke i ekspertske pomoći“, naglasio je Radulović.

On je ponovio da NATO ostaje jedan od stubova vanjske politike i da će Crna Gora, kao kredibilan saveznik, nastaviti da ispunjava obaveze koje proizilaze iz članstva u tom savezu.

Najčitanije