fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadić: Crnogorski vojnici se vraćaju, ako talibani ispoštuju dogovor

Radić: Crnogorski vojnici se vraćaju, ako talibani ispoštuju dogovor

Podgorica, (MINA) – Crnogorski vojnici se vraćaju iz Avganistana, ukoliko talibanski pokret ispoštuje dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), rekao je vojni analitičar Aleksandar Radić.

SAD i talibanski pokret potpisali su u subotu u Dohi sporazum kojim su utvrđeni uslovi za povlačenje američkih i NATO trupa iz Avganistana.

Upitan kako će se ova odluka odraziti na Crnu Goru, Radić je kazao da, ukoliko saveznici odluče da se povuku, sa njima odlaze i crnogorski vojnici.

“Ako Taliban ispuni svoje obaveze, iz Avganistana odlazi NATO, a sa njima i Vojska Crne Gore”, kazao je Radić za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, nakon potpisivanja sporazuma, moglo bi se očekivati da postepeno dođe do deangažovanja snaga NATO.

“I to bi značilo da se povuku zemlje koje su uključene u misiju, s tim što bi se prvo povlačile manje zemlje, a Amerikanci bi ostali zadnji”, rekao je Radić.

On ističe da postoji dogovorena politička solidarnost, da niko neće biti ostavljen u Avganistanu.

“Sa povlačenjem drugih odlazi i Crna Gora. Naravno, postoji mogućost da se zadrži neki tip angažovanja, savjetnika i t.d, ali to neće biti ista misiji niti isti format i tada je na Crnoj Gori da procijeni koliko im je to svrsishodno”, naveo je Radić.

Crna Gora je svoje vojnike u Avganistan prvi put uputila 2010. godine

Crna Gora je dio misije „Odlučna podrška”.

Trenutno se u Avganistanu nalazi 11. kontingent crnogorske vojske, a jučerašnji sporazum, ukoliko zaživi, značio bi i povlačenje crnogorskih vojnika iz Kabula i Mazari Sarifa.

Najčitanije