fbpx
NaslovnicaCrna GoraPropisi o živi ne odnose se na rudarenje cinka

Propisi o živi ne odnose se na rudarenje cinka

Podgorica, (MINA) – Tara Resources, koncesionar rudnika Brskovo kod Mojkovca, poštovaće najviše standarde ekološke odgovornosti i osigurati dobrobit lokalne zajednice, poručili su iz te kompanije i dodali da se propisi o živi ne odnose na rudarenje cinka.

Iz kompanije Tara Resources kazali su da je iznijeto nekoliko netačnih tvrdnji u vezi sa potencijalnim uticajem njihovih operacija rudarenja cinka na životnu sredinu i javno zdravlje, kao i u vezi sa usklađenošću projekta sa crnogorskim zakonima i međunarodnim propisima.

„Želimo da se na transparentan način osvrnemo na te zabrinutosti“, naveli su iz te kompanije.

U javnosti se, kako su rekli, pojavila informacija da projekat rudnika Brskovo nije u skladu sa Minamata konvencijom, ili crnogorskim ekološkim propisima, uključujući članove 58, 59 i 60 Zakona o industrijskim emisijama i član 49 Zakona o zaštiti životne sredine.

Iz kompanije Tara Resources kazali su da su ti članovi Zakona o industrijskim emisijama namijenjeni industrijama koje proizvode emisije žive, koriste živu u svojim procesima, ili imaju živu kao komponentu u svojim proizvodima.

„Relevantne aktivnosti u Crnoj Gori za ove propise uključuju proizvođače emisija žive, kao što su termoelektrane na ugalj, ili postrojenja za spaljivanje otpada“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, živa se emituje u ovim termalnim procesima i može potencijalno biti štetna po ljudsko zdravlje, ako se ne upravlja pravilno.

„Međutim, rudarenje cinka, kao što je predloženi projekat u Brskovu, ne uključuje ove korake ili aktivnosti, i ni u jednom trenutku se živa ne emituje, ne koristi ili ne proizvodi u procesu. Ovi propisi se ne primjenjuju na rudarenje cinka“, rekli su iz kompanije Tara Resources.

Kako su kazali, član 49 Zakona o zaštiti životne sredine odnosi se na izvoz proizvoda sa koncentracijom žive većom od 95 odsto.

„Ponovo naglašavamo, ovaj propis se ne odnosi na rudarenje cinka“, naveli su iz kompanije.

Oni su rekli da proces u rudniku Brskovo koncentriše rude koje se nalaze u zemlji i razdvaja ih u koncentrate cinka, olova i bakra, radi prodaje topionicama cinka, olova i bakra, koje kupuju koncentrate iz rudnika.

Ruda iz Brskova, kako su kazali iz kompanije Tara Resources, sadrži samo tragove minerala žive, reda veličine 0,003 odsto, koji će biti prisutni u tim mineralnim koncentratima.

Prema njihovim riječima, taj podatak nalazi se u Elaboratu o rezervama od 15. januara 2021. godine, koji je proizvod kolektivnog stručnog znanja 17 eksperata u oblastima rudarstva i geologije, uključujući deset doktora nauka u ovim disciplinama.

Iz kompanije su naveli da topionice cinka, olova i bakra, koje kupuju i prerađuju ove koncentrate, koriste termalne procese za izdvajanje metala u skladu sa strogom zakonodavstvom o zaštiti životne sredine, uključujući Minamata konvenciju.

Oni su kazali da je međunarodna Procjena uticaja na životnu sredinu i društvo (ESIA) sprovedena uz pomoć vodeće svjetske inženjerske firme za životnu sredinu i da nijesu identifikovani rizici po ljudsko zdravlje niti životnu sredinu za projekat Brskovo.

Kako je saopšteno, ESIA je sprovedena prema strogim kriterijumima postavljenim od Evropske banke za obnovu i razvoj, smjernicama Evropske unije (EU) i svim relevantnim crnogorskim zakonima, uključujući zakone o industrijskim emisijama i o zaštiti životne sredine.

„Želimo da uvjerimo javnost da, sa modernim metodama rudarstva i prerade koje će se koristiti u našem rudniku, koje su u skladu sa najboljim dostupnim tehnikama EU, nijesu predviđeni štetni uticaji na javno zdravlje“, rekli su iz kompanije Tara Resources.

Kako su dodali, slični rudnici cinka koji postoje širom EU, kao što su oni u Grčkoj, Irskoj, Španiji, Švedskoj i Portugalu, uspješno funkcionišu bez negativnih efekata na zdravlje lokalnih zajednica.

„Tara Resources raduje se nastavku transparentne i proaktivne saradnje sa Vladom, Opštinom Mojkovac, lokalnom zajednicom i svim zainteresovanim stranama kako bi se unaprijedio razvoj projekta Brskovo, koji ima potencijal da donese značajne ekonomske koristi Crnoj Gori, uz obezbjeđivanje najbolje međunarodne prakse za zaštitu životne sredine“, poručili su iz te kompanije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije