fbpx
NaslovnicaCrna GoraPristupanje EU proces, a ne datum

Pristupanje EU proces, a ne datum

Podgorica, (MINA) – Pristupanje Evropskoj uniji (EU) je proces, a ne datum, a promjene su potrebne ne samo radi ispunjavanja zahtjeva Unije, već i zbog onih koji žive u regionu zapadnog Balkana i onih koji odlaze, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Maljinda Bregu.

Ona je u intervjuu Vijestima rekla da se ne treba fokusirati na određeni datum, jer je pristupanje EU mnogo više od toga.

Kako je navela Bregu, radi se o procesu dostizanja članstva i tome da u tom procesu države kandidati sebe učine što boljim.

„Čak i ako bi nam bilo ponuđeno da sjutra pristupimo Uniji, mi nismo spremni. Na primjer, trend ekonomskog rasta zapadnog Balkana bio je 3,5 odsto u prošloj godini uz prognozu rasta od 3,8 u ovoj. Međutim, BDP po glavi stanovnika je i dalje manji od jedne trećine najbogatije zemalje članice EU, Njemačke“, dodala je Bregu.

A to je, kako je rekla, samo jedan primjer.

„Pred nama je još mnogo posla koji treba da obavimo i to mnogo brže nego što smo to radili do sada”, poručila je Bregu.

Na pitanje kako ocjenjuje trenutni skepticizam unutar Unije u vezi sa proširenjem i da li to znači da države zapadnog Balkana neće skoro u EU, Bregu je odgovorila da skepticizam nije nikakva novost i da zamor od proširenja postoji već neko vrijeme.

„Čini se da su građani EU nepovjerljivi prema novim članicama, vjerovatno zbog straha od slabljenja Unije, koji smatram neosnovanim i rezultatom dugogodišnjih predrasuda i dezinformacija ili nedostatka informacija“, rekla je Bregu.

Upitana da li očekuje da će biti prihvaćen predlog Francuske i da će se promijeniti kriterijumi za pristupanje EU, ona je navela da se čini da je neslužbeni dokument Francuske privukao veliku pažnju i da je velika vjerovatnoća da će postati okosnica novih, ažuriranih kriterijuma za pristupanje.

“Vidjećemo uskoro. A do tada, bez obzira kako se on zvao, lično, a mislim i da bi se naši partneri iz regiona složili sa mnom, očekujem model koji će biti jasan i precizan u pogledu onog šta se očekuje od obje strane, te da će postaviti osnove za pravedan, predvidljiv proces na koji sve strane mogu računati”, rekla je Bregu.

Kako je navela, vrijeme je da se okonča pretvaranje i da se održe obećanja i ispune obaveze.

Na pitanje šta najviše usporava put zapadnog Balkana prema EU, Bregu je odgovorila da ne postoji samo jedna konkretna stvar koja usporava napredak regiona na putu ka Uniji.

Kako je navela, kada god postoji snažna politička volja i odlučnost da se stvari promjene, region ostvaruje rezultate.

“To je ono šta nam je najviše potrebno”, zaključila je Bregu.

Najčitanije