fbpx
NaslovnicaCrna GoraPristupanje EU politički prioritet i generacijski izbor

Pristupanje EU politički prioritet i generacijski izbor

Podgorica, (MINA) – Pristupanje Evropskoj uniji (EU) za Crnu Goru nije još jedan politički prioritet, već generacijski izbor kojim se planira oblikovati crnogorsko društvo u vremenu koje dolazi, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u Briselu.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, govorila na panelu u okviru konferencije “Ka zajedničkoj budućnosti” koju je organizovao Međunarodni republikanski institut (IRI) i Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED).

Gorčević je rekla da su posljednjih nekoliko mjeseci iz Crne Gore stizale samo pozitivne vijesti.

“Odlučnim pristupom uspjeli smo riješiti najproblematičnije obaveze iz oblasti vladavine prava i uvjereni smo da ćemo ovim tempom uspjeti da završimo pregovore i postanemo 28. članica EU do 2028. godine”, istakla je Gorčević.

Kako je navela, Crna Gora ima stoprocentnu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, članica je NATO-a, već koristi EUR, a 80 odsto građana podržava članstvo u Uniji.

“Crna Gora nema otvorenih sporova sa susjednim zemljama, ima status favorita u pregovorima o pristupanju EU i jasno pokazuje spremnost da kao sljedeća država članica EU dodatno doprinose daljoj stabilnosti EU i Zapadnog Balkana”, pojasnila je Gorčević.

Ona je dodala da je predstojeća proslava 20. godišnjice najvećeg proširenja EU još jedna prilika u kojoj svi mogu svjedočiti ogromnom uspjehu postignutom u okviru politike proširenja Unije.

“Računam na mudrost i odgovornost evropskih političkih elita da preduzmu prave korake i ponove prethodni uspjeh proširenja ovaj put u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu”, kazala je Gorčević.

Kako je kazala, ruska invazija na Ukrajinu bila je alarm koji je podsjetio donosioce odluka EU na njeno najefikasnije sredstvo za širenje demokratije, stabilnosti i prosperiteta na evropskom kontinentu, a to je politika proširenja EU.

Danas bi, prema riječima Gorčević, bez uspješnih priča o prethodnim proširenjima, bilo nezamislivo, ili gotovo nemoguće riješiti tekuću agresiju u Ukrajini.

“Razumijem da postoje neke članice EU koje su zabrinute zbog dodatnih troškova, ili budžetskih implikacija koje proširenje može da donese. Međutim, mislim da nestabilan region Zapadnog Balkana, pod uticajem trećih zemalja, predstavlja mnogo veću prijetnju i za države članice i za EU projekat”, rekla je Gorčević.

Ona je naglasila regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose kao jedan od tri glavna stuba crnogorske vanjske politike, uz kredibilno članstvo u NATO-u i evropske integracije.

Gorčević je ukazala da će Novi plan rasta za Zapadni Balkan otvoriti horizont postepene integracije zemalja regiona u jedinstveno tržište EU, što će imati veliki uticaj na dalji razvoj ekonomija Zapadnog Balkana.

Konferenciju “Ka zajedničkoj budućnosti” je otvorio evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji koji je ponovio da Evropa mora biti spremna za naredno proširenje imajući u vidu trenutne geopolitičke okolnosti.

“Crna Gora je spremna za finalnu fazu pregovora, a na liderima EU je da pokažu kredibilitet politike proširenja”, istakao je Varhelji.

Kako je rekao, EU lideri smatraju da će proširenje EU biti u top tri prioriteta narednog mandata Evropske komisije.

“To jasno obavezuje obje strane, kako EU, tako i države kandidate da iskoriste transformativnu moć ovog procesa i sprovedu neophodne reforme”, poručio je Varhelji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...