fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrilikom tenderske procedure za nadzor državne granice nije bilo pronevjera

Prilikom tenderske procedure za nadzor državne granice nije bilo pronevjera

Podgorica, (MINA) – Prilikom sprovođenja tenderske procedure za elektronski nadzor državne granice nije bilo pronevjera, kazali su iz Tenderske komisije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Oni su naveli da su kao Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke, kompletnu proceduru sproveli u skladu sa zakonom o javnim nabavkama.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević kazali su ranije danas da je, prilikom nabavke opreme za praćenje granica, zloupotrebom donacije Evropske unije (EU), pronevjereno više od milion EUR.

„Odgovorno tvrdimo da prilikom sprovođenja tenderske procedure za elektronski nadzor državne granice broj 79/17 od 16. novembra 2017. godine nije bilo pronevjera“, navodi se u reagovanju Tenderske komisije.

foto: Tenderska komisija MUP-a

Iz Komisije su rekli da je tenderska dokumentacija javno objavljena na portalu Uprave za javne nabavke.

„Nakon sprovođenja procedure, u skladu sa zakonskim rokovima, donešena je odluka o izboru ponuđača i objavljena na sajtu, na osnovu koje je potpisan ugovor u ukupnom iznosu od 1.144.850 EUR čime se okončao rad naše Komisije“, kaže se u reagovanju.

Iz Komisije su naglasili da je ponudom ponuđena oprema renomiranih proizvođača „Kelvin Hughes“, “Silent Sentinel“, „Sicurit“, a što je kasnije potvrđeno i zapisnicima Komisije koja je pratila realizaciju ugovora.

“Nepobitna činjenica je da je Zapisnikom o primopredaji, koji je sačinila Komisija za praćenje realizacije tog ugovora, a čiji su neki članovi sada u “ekspertskom timu” za provjeru zakonitosti tog tendera, konstatovano da je sistem stavljen u funkciju, da je “oprema koja je isporučena, ugrađena i puštena u rad u skladu sa kvalitetom koji su traženi tenderskom dokumentacijom”, kaže se u reagovanju.

Kako su rekli iz Komisije, istim zapisnikom je konstatovano da dio opreme ne odgovara specifikaciji definisanoj ugovorom, u vrijednosti od oko 50 hiljada EUR, zbog kojeg razloga je navedena reklamirana dobavljaču i nije plaćena.

Iz Komisije su naveli da je komisijski zatraženo od dobavljača da dostavi opremu koja je ugovorena, a koju obavezu, prema njihovim informacijama, dobavljač je i ispunio.

“Navedeno znači da vam “eksperti” nijesu saopštili nikakvu ekskluzivu”, kaže se u reagovanju Tenderske komisije MUP-a.

Navodi se da su MUP i država po ovom osnovu u potpunosti zaštićeni, jer garantni rok teče ne od dana potpisivanja ugovora, već od dana puštanja sistema u rad i garancija važi do kraja ove godine.

Iz Komisije su kazali da zapisnici, koje su potpisali svi članovi Komisije za isporuku opreme, demantuju neistine da je bilo ko bio uskraćen za uvid u tendersku dokumentaciju.

Iz Tenderske komisije MUP-a rekli su da je notorna neistina da je bilo kakva šteta pričinjena realizacijom ovog projekta, budući da je kompletna oprema i dalje u garantnom roku.

Kako su naveli, neistina je i da sistemi ne rade, već više od godinu.

“Istina je da su u septembru prošle godine, službenici MUP-a kao predstavnici korisnika sistema i predstavnici dobavljača, izvršili kontrolu sistema (radara, termalne i optičke kamere) na Crnom Rtu i Obosniku i da su utvrdili da je u punoj funkciji sistem na lokaciji Crni Rt”, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je na lokaciji Obosnik u punoj funkciji bila termalna i optička kamera, dok je radar bio van funkcije, iz objektivnih razloga, o čemu postoji službeni dokument.

Iz Tenderske komisije su, govoreći o optužbama na račun dobavljača, naveli da očekuju da će nadležni organi utvrditi činjenice.

“A kontrola kvaliteta je bila obaveza komisije za praćenje realizacije tendera odnosno isporuku, montažu i puštanje u rad sistema nadzora državne granice”, kaže se u reagovanju.

Iz Komisije su rekli da nijesu u saznanju da bilo ko ima neovlašćen pristup sistemu koji je u vlasništvu Ministarstva i Uprave policije, jer je implementirana dodatna oprema koja štiti pristup sistemu.

Kako su naveli, sva oprema je sa garancijom od dvije godine, koja ističe krajem decembra ove godine.

To, kako su rekli iz Komisije, znači da u tom periodu MUP i UP mogu dobavljaču ukazivati na nedostatke koji se u toku korišćenja sistema pojave, a on je dužan da ih u garantnom roku otkloni.

“Za sve navedeno postoji uredna dokumentaciju, koja potvrđuje da smo, u okviru svojih nadležnosti, radili u skladu sa zakonom”, zaključuje se u reagovanju.

Najčitanije