fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrepoznavanje kašnjenja i smetnji u razvoju u prvim godinama ključno

Prepoznavanje kašnjenja i smetnji u razvoju u prvim godinama ključno

Podgorica, (MINA) – Prepoznavanje kašnjenja i smetnji u razvoju u prvim godinama života i njihovo rješavanje kroz ranu intervenciju je ključno, jer se djetetu daje šansa da se razvije do punog potencijala i savlada teškoće u razvoju, poručeno je sa konferencije u Podgorici.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je, na regionalnoj konferenciji „Optimalni rani razvoj za svako dijete“, koja se organizuje uz podršku Vlade, UNICEF-a i Evropske unije (EU), kazao da su što se ranije otkrije oboljenje, veće šanse da proces liječenja bude blagovremen i uspješan.

On je rekao da je, u skladu sa preporukama UNICEF-a, Ministarstvo zdravlja najozbiljnije pristupilo izradi strategije za rani razvoj djeteta u kojoj će biti sadržane smjernice i protokoli iz te oblasti.

Šćekić je, kako je saopšteno iz UNICEF-a, najavio nove zakonske odredbe, kroz Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koje će prepoznati i unaprijediti rani skrining za rijetke bolesti kod novorođenčadi, prevenciju, prenatalnu njegu, i pomoć kroz savjetovališta, kako u porodilištima, tako i u domovima zdravlja.

Dragoslav Šćekić
foto: UNICEF/Duško Miljanić

Poseban akcenat, kako je naveo, biće stavljen na edukativni program medicinskog osoblja, kako bi bili obučeni da prepoznaju i detektuju rane znake bolesti.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander smatra da bi se novac koji Crna Gora sada troši na plaćanje liječenja djece u drugim zemljama mogao bolje investirati u usluge rane intervencije u Crnoj Gori.

On je poručio da djeca nemaju kad da čekaju.

„Ona rastu sada. Njima je potrebna naša podrška danas“, istakao je Santander.

UNICEF, kako je naveo, poziva nacionalne i lokalne vlasti i relevantne institucije da obezbijede adekvatno finansiranje usluga rane intervencije.

Huan Santander
foto: UNICEF/Duško Miljanić

„Pozivamo i na uspostavljanje integrisanog sistema usluga rane intervencije u cijeloj zemlji kako bi svaka porodica mogla da ima koristi od njih“, poručio je Santander.

On je pozvao sve koji mogu da pomognu taj proces iz civilnog, privatnog, akademskog, medijskog i drugih sektora, da to i učine i time podrže ostvarivanje prava svakog djeteta na optimalan rast i razvoj.

Na konferenciji su predstavljeni nalazi nacionalne Analize stanja u oblasti intervencija u ranom djetinjstvu u Crnoj Gori.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Ingve Engstrom, rekao je da analiza pokazuje neke zabrinjavajuće podatke, jer se procjenjuje da je samo od 31 do 46 odsto djece kojoj su potrebne usluge rane intervencije identifikovano i da te usluge dobijaju.

“Jedan od ključnih izazova koje analiza identifikuje je nedostatak univerzalnog sistema za praćenje djece koji će osigurati da nijedno dijete ne „propadne kroz pukotine“ i time ne dobije usluge“, istakao je Engstrom.

Ingve Engstrom, Delegacija EU
foto: UNICEF/Duško Miljanić

Direktorica Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, Milica Pejović Milovančević, poručila je da nije sve u genima, već da je uticaj sredine na rast i razvoj djeteta izuzetno bitan.

Ona je podsjetila da je američki ekonomista Džejms Hekman dobio Nobelovu nagradu zato što je pokazao da su najuspješniji preventivni, zdravstveni programi upravo oni koji se sprovode tokom prve tri godine života.

Milica Pejović Milovančević
foto: UNICEF/Duško Miljanić

Pejović Milovančević pozvala je stručnjake da umjesto fokusa na uspostavljanje dijagnoze unaprijede saradnju s roditeljima i razgovaraju s njima i o tome kako se oni osjećaju.

Roditelj djeteta sa smetnjama u razvoju, Savo Knežević, pozvao je donosioce odluka i svu stručnu javnost da obezbijede da se rana intervencija sprovodi što ranije, odnosno na vrijeme.

Savo Knežević, roditelj
foto: UNICEF/Duško Miljanić

On je pozvao na uspostavljanje učinkovite međusektorska saradnja i da se rad s roditeljima i porodicama stavi u prioritetne aktivnosti, kako bi roditelji bili osnaženi da podrže razvoj djece svakog dana.

„Pozivam da se u kontinuitetu radi na smanjenju stigme oko netipičnog razvoja djeteta i da se unaprijedi uključivanje djece sa smetnjama u razvoju u zajednice“, poručio je Knežević.

Konferencija je okupila oko 200 stručnjaka i predstavnika relevantnih institucija iz Crne Gore i drugih zemalja Evrope i Centralne Azije.

Konferencija se organizuje u okviru regionalnog programa za ublažavanje uticaja pandemije kovida-19 na djecu i roditelje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji finansira EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije