fbpx
NaslovnicaCrna GoraPregovori sa EU doprinose ispunjavanju ciljeva UN Agende 2030

Pregovori sa EU doprinose ispunjavanju ciljeva UN Agende 2030

Podgorica, (MINA) – Sprovođenje neophodnih reformi na putu Crne Gore prema Evropskoj uniji (EU) doprinosi ispunjavanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN), ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića sa rezidentnom koordinatorkom UN u Crnoj Gori, Fionom Mekluni.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopštili su da je Drljević danas primio Mekluni u oproštajnu posjetu.

On je zahvalio na podršci i doprinosu koju su UN pružale Crnoj Gori u prethodnom periodu, ističući da očekuje nastavak sadržajne saradnje i u budućnosti.

„Sprovođenje neophodnih reformi na putu Crne Gore prema EU, osim poboljšanja kvaliteta života crnogorskih građana, doprinosi i ispunjavanju ciljeva održivog razvoja UN“, ocijenjeno je na sastanku Drljevića i Mekluni.

Drljević je kazao da je proces uvezivanja pregovora o pristupanju EU i Agende 2030 veoma važan.

„Pred nama su brojni izazovi u predstojećem periodu, s fokusom na poglavlja 23 i 24, ali i kad je u pitanju borba sa koronavirusom i suzbijanje uticaja epidemije na ekonomiju“, rekao je Drljević.

On je informisao Mekluni da Crnoj Gori sada, nakon otvaranja i posljednjeg pregovaračkog poglavlja, predstoji faza zatvaranja poglavlja koja su spremna za to.

„Ovo je proces koji ne vodi samo Vlada, već je ovo posao čitavog crnogorskog društva u koji treba da budu uključeni svi akteri“, podsjetio je Drljević.

Mekluni je čestitala Crnoj Gori na rezultatima koje je postigla u prethodnom periodu, ističući da je veoma zadovoljna što je tokom njenog mandata Crna Gora postala članica NATO, nedavno otvorila i posljednje pregovaračko poglavlje i ostvarila zapažene rezultate u približavanju EU.

Ona je zahvalila Drljeviću na doprinosu jačanju sinergija između dva ključna razvojna procesa zemlje – pristupanje EU i ostvarivanje Agende održivog razvoja do 2030.

„Pregovori sa EU i Agenda 2030 su uvezani procesi. Analizom komplementarnosti dvije agende, zajednički smo ustanovili da je procesom pristupanja EU obuhvaćeno čak dvije trećine ciljeva iz Agende održivog razvoja do 2030, uključujući oblasti zaštite životne sredine, ljudskih prava, vladavine prava i socijalne politike“, kazala je Mekluni.

Ona je navela da očekuje da će ciklus IPA III u još većoj mjeri obuhvatiti ostvarivanje strateških ciljeva zemlje u okviru Agende 2030.

Mekluni je kazala da UN pomno prate dešavanja u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Ona je poručila da Vlada Crne Gore, kao i dosad, može da računa na podršku koju će tim UN nastaviti da pruža u okviru Plana za hitni socioekonomski odgovor na posljedice pandemije, koji obuhvata pet prioritetnih oblasti saradnje – zdravstvo, socijalnu zaštitu, očuvanje ekonomije, oporavak makroekonomskog okvira i jačanje otpornosti lokalnih zajednica.

Najčitanije

kruzer

U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika

Kotor, (MINA-BUSINESS) - U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika. Prema...