fbpx
29.8 C
Podgorica
August 17, 2022.
NaslovnicaCrna GoraPredložene izmjene Zakona o doprinosima u skladu sa Ustavom

Predložene izmjene Zakona o doprinosima u skladu sa Ustavom

Podgorica, (MINA) – Predlog izmjena i dopuna Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje u potpunosti je u saglasnosti sa Ustavom, jer predviđa da će država preuzeti finansiranje za zdravstveno osiguranje, saopštili su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz tog Vladinog resora su, u reagovanju na navode da Predlog izmjena i dopuna Zakona o doprinosima nije u skladu sa Ustavom, naveli da je skupštinski Zakonodavni odbor razmatrao i ocijenio da je predloženi zakon u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

“Predloženim rješenjem želi se smanjiti poresko opterećenje na rad za poslodavce, da bi stvorili adekvatni uslovi za rast zarada zaposlenih, bez ukidanja prava na zdravstvenu zaštitu”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da je pravo na zdravstvenu zaštitu, shodno Ustavu, zagarantovano svima i ne zavisi od toga da li određena osoba plaća doprinose.

Kako se navodi u reagovanju, država svima iz budžeta obezbjeđuje zdravstvenu zaštitu u obimu paketa propisanog zakonom.

Iz Ministarstva su istakli da se predloženim, kao i izmjenama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, mijenja samo izvor finansiranja, odnosno da država preuzima finansiranje.

“Ni u kojem slučaju se ne ukida pravo na zdravstvenu zaštitu, već će korisnici imati isti obim prava kao i dosad”, istakli su iz Ministarstva.

Oni su poručili da program Evropa sad podrazumijeva sistem u kojem su svi građani jednaki u korišćenju zdravstvene zaštite i koji se finansira iz državnog budžeta.

“Na ovaj način se cjelokupna zdravstvena zaštita finansira iz poreskih sredstava, čime se želi obezbijediti univerzalno dostupna zdravstvena zaštita, što je u skladu sa Ustavom, prema kojem je Crna Gora država socijalne pravde”, zaključili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

ivan vujović, sdp, dritan abazović, vlada, sudski savjet

Vujović: Završni čin Abazovićeve antievropske politike

Podgorica, (MINA) – Neizglasavanje članova Sudskog savjeta je završni čin antievropske politike premijera Dritana...