fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredlog zakona u skladu sa najboljim evropskim rješenjima 

Predlog zakona u skladu sa najboljim evropskim rješenjima 

Podgorica, (MINA) – Tumačenje da se Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti bavi Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pogrešno je i površno, jer se odnosi na sve vjerske zajednice i u skladu je sa najboljim evropskim zakonskim rješenjima, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić.

On je u intervjuu Pobjedi rekao da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne arbitrira između vjerskih zajednica, već uređuje jednu oblast koja, smatra on, zaslužuje dužnu pažnju i bila je u prilično haotičnom stanju.

„Pogrešno je i površno tumačenje da se Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti bavi SPC“, naveo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, Predlog zakona odnosi se na sve vjerske zajednice i uređuje jednu oblast u skladu sa najboljim evropskim zakonskim rješenjima.

„Zašto su finansije, odnosno imovina, pitanje nad pitanjima za predstavnike SPC, tema je za razmišljanje, jer to je samo jedan aspekt tog zakona“, kazao je Nikolić.

Na pitanje da prokomentariše ocjene srpskih zvaničnika o ugroženosti Srba u Crnoj Gori, kao i o Crnoj Gori kao klasičnoj srpskoj državi, Nikolić je rekao da se „u ocjenama srpskih zvaničnika često, slučajno ili namjerno, potkrada zamjena teza“.

Kako je naveo, najprije se zanemaruje činjenica da je Crna Gora građanska i multinacionalna država i da su svi narodi ravnopravni.

„Stav o ugroženosti jednog naroda, u ovom slučaju srpskog, politička je floskula i političari koji navodno predstavljaju srpski narod u Crnoj Gori koriste je da bi na taj način stvorili političku platformu sa koje mogu da ostvare svoje interese, koji su različite prirode, ali najmanje imaju dodira sa položajem srpskog naroda u Crnoj Gori i njegovim pravima“, dodao je Nikolić.

Komentarišući najavu okupljanja opozicionih pristalica na današnjem Trojčindanskom saboru, on je kazao da je vjersko okupljanje dobilo političku formu.

„Pozivom Demokratskog fronta da se njihove pristalice okupe na crkvenom saboru, i otvorenom politizacijom tog događaja od političkih i crkvenih predstavnika, to po formi vjersko okupljanje, dobilo je par ekselans političku formu“, zaključio je Nikolić.

Najčitanije