fbpx
NaslovnicaCrna GoraPovjerenje u Ombudsmana osnovna pretpostavka uspjeha

Povjerenje u Ombudsmana osnovna pretpostavka uspjeha

Podgorica, (MINA) – Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je posrednik u rješavanju konfliktnih situacija između građana i države, a povjerenje u instituciju je osnovna pretpostavka njenog uspjeha, kazao je Ombudsman Siniša Bjeković.

Bjeković je, na konferenciji “Institucije ombudsmana u vremenu kriza” koja je organizovana povodom 20 godina rada Ombudsmana, rekao da se institucije zaštitnika građana nalaze na vjetrometini između očekivanja građana i odnosa vlasti prema njihovim zahtjevima i institucijama.

On je kazao da se ne može sjetiti vremena bez ekonomskih, socijalnih, institucionalnih, političkih, bezbjednosnih, međunarodnih, regionalnih kriza.

“Čak i onda kada one nijesu locirane u datoj državi, po principu spojenih sudova njihov efekat, ponekad kao domino, djeluje prekogranično i usporava naš put u sigurnost i blagostanje”, naveo je Bjeković.

On je kazao da su institucije Ombudsmana i tijela za jednakost korektori vlasti i da slijede jasno utabani put osvijetljen standardima ljudskih prava i sloboda.

“To nije kaznena ekspedicija, već model posredovanja u rješavanju konfliktnih situacija na relaciji građanin – država. Model zasnovan na povjerenju u instituciju koje je osnovna pretpostavka njenog uspjeha”, rekao je Bjeković.

Ne postoji, dodao je on, bolji argument za ubjeđivanje onih koji ne vjeruju u takav pristup, nego reći da je najbolje kada subjekat javne vlasti ispoštuje preporuke Ombudsmana.

“U tom slučaju država pokazuje odgovoran odnos prema građanima, oni bivaju zadovoljni, a autoritet institucije ojačan”, rekao je Bjeković.

On je istakao da, kako bi sistem išao naprijed, institucijama trebaju živi ljudi koji nose ideju napretka i posjeduju sposobnost da procese izvedu na pravi put.

“Ali tome treba dodati da, bez odgovarajućih resursa – materijalnih, finansijskih, prostornih, kadrovskih – i bez odgovarajuće normativne podloge, takav put bi već na prvom koraku postao iluzija”, dodao je Bjeković.

Prema njegovim rijelima, kriza koja se rješava uz takve nedostatke sama po sebi prelazi u novu krizu, koja se može nazvati nedostatkom institucionalnih kapaciteta da se odgovori izazovu.

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović je, u video obraćanju, kazao da misija kojoj su ombudsmani posvetili svoje profesionalno djelovanje pored nespornih stručnih kapaciteta zahtijeva i poseban senzibilitet i osjećaj za prava drugih.

Milatović je rekao da izvještaji o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, kao i broj predstavki građana koje svakodnevno dobija, od kojih dobar dio suštinski predstavlja pritužbe na rad javnopravnih organa, ukazuju na potrebu daljeg jačanja institucionalnih mehanizama za zaštitu prava i sloboda građana u Crnoj Gori.

“Ti mehanizmi treba da podrazumijevaju efikasne i efektivne postupke zaštite, ali i dobru međunarodnu saradnju u okviru sistema, kako bi svi subjekti u okviru svojih nadležnosti dali doprinos zajedničkom cilju”, ocijenio je Milatović.

Kako je naveo Milatović, vladavina prava, pravna sigurnost, zakonitost i nepristrasnost u radu svih državnih organa temelj su razvoja svakog društva, pa i crnogorskog.

“Važan zadatak je da osvijetlite svaki pokušaj narušavanja ovih principa, da budete savjest i korektor državne službe tamo gdje ona prestaje da bude u funkciji građana. U ostvarivanju tog cilja u meni ćete imati pouzdanog saveznika”, poručio je Milatović.

Šefica Misije OEBS-a U Crnoj Gori Dominik Vag pohvalila je rad institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, podsjetivši da je, prije nekoliko godina, Misija OEBS-a započela partnerstvo sa kancelarijom Obudsmana na brojim pitanjima ljudskih prava.

“Veza koju uspostavljate sa građanima, koji vam ukazuju povjerenje, i sa državnim organima, slanjem zahtjeva na koje su argumentovani odgovori od velike važnosti, kao i davanjem preporuka, od presudnog su značaja za unapređenje zaštite ljudskih prava i sloboda”, navela je Vag.

Vag je kazala da, zajedno sa kancelarijom Zaštitnika, Misija OEBS-a posebno radi na suzbijanju govora mržnje u medijima.

“U saradnji sa medijskim samoregulatornim tijelima, izradili smo priručnik za moderiranje onlajn /online/ komentara i suzbijanje govora mržnje. Misija OEBS-a će nastaviti da podstiče pluralističku debatu i pažnju medija kada je u pitanju promovisanje etničke, vjerske, jezičke i kulturne raznolikosti”, poručila je Vag.

Rezidentni koordinator UN-a u Crnoj Gori Peter Lundberg kazao je da je Zaštinik ljudskih prava i sloboda jedna od najznačajnih institucija u državi, a koja je, prema anketi Barometra iz 2022. godine, nezavisna od političkog uticaja.

On je istakao da je Ombudsman najbitniji partner UN-a, izuzetno značajan za promociju ljudskih prava i da igra značajnu ulogu u postavljanju ciljeva koji se tiču UN agende.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa rekla je da su poštovanje ljudskih prava i kompletna funckionalnost institucija koje osiguravaju njihovu zaštitu od ogromne važnosti posebno imajući u vidu evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana.

“Svi napori institucije Ombudsmana su se isplatili. U Izvještajima EK, iz godine u godinu, prepoznajemo da crnogorski građani vide Ombudmana kao jednu od institucija kojoj se najviše može vjerovati”, navela je Popa.

Ona je kazala da je, u domenu ljudskih prava, Crna Gora pokazala da snažno vođstvo jer je, kao zemlja koja nije članica EU na Balkanu, legalizovala istopolna građanska partnerstva.

“Sada napori moraju da se nastave harmonizacijom relevatnog sekundarnog zakonodavstva kako bi ova istopolna parterstva mogla u potpunosti da uživaju svoja prava u praksi. EU će nastaviti da podržava Ombudsmana i sve relevantne institucije u ovom naporu i na putu daljeg unapređenja ljudskih prava”, poručila je Popa.

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope (SE) u Crnoj Gori Lejla Dervišagić kazala je da dokumenta SE, kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija, ukazuju na važnost jačanja institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

“Uloga zaštitinika je posebno važna u kriznim vremenima, kojih nažalost, poslednjih godina ima sve više, počev od kovid pandemije, prirodnih katastrofa, energetskih kriza, ratova, građanskih nereda”, navela je Dervišagić.

Kako je dodala, sva tijela SE i drugih međunarodnih organizacija, naglašavaju da su države obavezne da sve međunarodne standarde o ljudskim pravima nastavljaju da primjenjuju i u krizni vremenima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Bez pobjednika u Minhenu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Bajerna i madridskog Reala igrali su večeras u Minhenu neriješeno...