fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotrebna promjena Ustava kako bi se prilagodio novim potrebama države

Potrebna promjena Ustava kako bi se prilagodio novim potrebama države

Podgorica, (MINA) – Ustav Crne Gore treba promijeniti, kako bi se prilagodio novim potrebama države, ocijenjeno je na sastanku ministra pravde Andreja Milović i izvršne direktorice Akcije za ljudska prava (HRA) Tee Gorjanc Prelević.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da je na sastanku razgovarano o predstojećim reformama u pravosuđu.

„Posebno je naglašena potreba za promjenom Ustava, kako bi se prilagodio novim potrebama Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Milović je istakao da je uključivanje stručnjaka iz nevladinih organizacija (NVO) u radne grupe za izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika od suštinskog značaja, s obzirom na ograničenja u kadrovskim i tehničkim resursima.

On je dodao da je veoma dobrodošla pomoć NVO u procesu reformi.

Gorjanc Prelević je, kako se navodi, predstavila primjedbe HRA u vezi sa nacrtima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakona o državnom tužilaštvu, Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) i Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Ona je istakla da se HRA zalaže da se u obzir uzmu preporuke međunarodnih nadzornih tijela i Venecijanske komisije, kao i Komiteta protiv torture Ujedinjenih nacija i Evropskog komiteta za sprječavanje torture, koje je Crna Gora dobijala od 2013. do ove godine – da sva djela koja dovode do torture ne zastarijevaju.

Kako je dodala Gorjanc Prelević, među tim djelima se, osim mučenja, nalaze i iznuđivanje iskaza i zlostavljanje.

“Takođe, HRA je predložila uključivanje Istanbulskog protokola u ZKP kako bi psihijatrijsko vještačenje bilo obavezno u slučaju sumnje u iznuđivanje iskaza, zlostavljanje ili torture“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je HRA predložila i propisivanje obaveznog snimanja iskaza kod državnog tužioca odnosno u policiji i skraćenja vremenskog perioda od 24 sata u kome policija dovodi uhapšenu osobu državnom tužiocu, u cilju jačanja garancija protiv torture Zakonikom o krivičnom postupku.

“Milović i Gorjanc Prelević su se saglasili da su uslovi u Istražnom zatvoru krajnje neadekvatni, jer krše ljudska prava pritvorenika”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Milović potvrdio angažman Vlade na proširenju kapaciteta i poboljšanju uslova u tom zatvoru.

„Sastanak je zaključen zajedničkom notom o važnosti dalje saradnje između Vlade i HRA u ostvarivanju ciljeva pravosudnih reformi i unapređenju ljudskih prava, a posebno u pogledu razmatranja uslova za sprovođenje vetinga“, rekli su iz Ministarstva pravde.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije