fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotpisnike Sporazuma o budućnosti pozvali na sastanak

Potpisnike Sporazuma o budućnosti pozvali na sastanak

Podgorica, (MINA) – Pokret Odupri se pozvao je sve potpisnike Sporazuma o budućnosti na zajednički sastanak, koji će biti održan u srijedu.

U Pokretu Odupri se smatraju da je neophodno da se organizuje zajednički sastanak svih potpisnika Sporazuma kako bi se građanima pojasnila dešavanja na političkoj sceni.

„Nakon posljednjih dešavanja na političkoj sceni, svjesni istorijske važnosti procesa koji su započeli danom potpisivanja „Sporazuma o budućnosti“, javno pozivamo sve potpisnike na zajednički sastanak u srijedu“, navodi se na fejsbuk /facebook/ stranici tog pokreta.

Iz pokreta Odupri podsjetili su da u Sporazumu piše da će se zajednički zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu i čiji će osnovni zadatak biti da omogući uslove za održavanje fer i slobodnih izbora.

Oni su dodali da u Sporazumu stoji da će se njegovi potpisnici dogovarati o svim oblicima zajedničkog vaninstitucionalnog djelovanja.

Navodi se da Sporazum pripada svim građanima Crne Gore, a ne samo predstavnicima pokreta Odupri se – 97000 i poslanicima zvanične parlamentarne opozicije.

„Njegovo potpisivanje mora biti ponuđeno vanparlamentarnim partijama, nevladinim organizacijama, sindikatima, grupama građana i najvažnije – svim građanima Crne Gore“, rekli su iz pokreta Odupri se.

Oni su kazali da radi promovisanja dijaloga, kao jednog od demokratskih načela, potpisivanje Sporazuma o budućnosti mora biti ponuđeno i činiocima vlasti -Socijaldemokratama, manjinskim partijama, a zatim i Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i „samoproglašenim premijeru i predsjedniku države“.

Iz pokreta su dodali da njihove potpise ne očekuju, s obzirom na to da bi tim činom prihvatili svoje ostavke, a već su, kako se navodi, bezbroj puta pokazali da ne posjeduju ni političku, ni moralnu vrstu odgovornosti za takav civilizacijski čin.

„Ipak, dužni smo to učiniti radi svih onih koji su pod prinudom i radi ostvarenja materijalnih interesa na prethodnim izborima dali glas vladajućoj koaliciji, a i sami znaju da ovakva vlast državu vodi ka propasti“, rekli su iz pokreta Odupri se.

Oni su poručili svim građanima da i dalje smatraju da je ulica jedina slobodna institucija.

„Premijeru Dušku Markoviću poručujemo da nas nijesu majke rađale da bi nam se svijet okretao oko kongresa DPS-a, te da nas ne interesuju njegove nepristojne ponude, već da ćemo mi biti ti koji će postavljati uslove o organizovanju prvih slobodnih izbora u Crnoj Gori, kako smo rekli i ambasadoru Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, gospodinu (Aivu) Oravu“, naveli su iz pokreta Odupri se.

Ti uslovi, kako su objasnili, obuhvataju oslobađanje Javnog servisa, Agencije za sprječavanje korupcije, vladu građanskog jedinstva i sve ostalo što budu smatrali bitnim da bi proces izbora bio slobodan, jer će u suprotnom bojkotovati sve „vaše i samo vaše izbore“.

„Zvaničnoj parlamentarnoj opoziciji poručujemo da se protiv zla kakvo je DPS ne možemo boriti zlom u sebi, te da će vam građani ponovo pružiti ruku za izvlačenje iz blata u kojem ste se nalazili prije početka protesta i potpisivanja „Sporazuma o budućnosti“, a u koje ste ponovo skliznuli“, naveli su iz pokreta Odupri se.

Oni očekuju da će se opozicija odazvati na zajednički sastanak, jer je to, kako su naveli, u ovom trenutku najmanje što su dužni građanima Crne Gore.

Sastanak će, kako su dodali, biti otvoren za medije i direktno prenošen na fejsbuk stranici pokreta Odupri se – 97000.

Najčitanije