fbpx
NaslovnicaCrna GoraPostupci pojedinaca nijesu slika stanja u Beranama

Postupci pojedinaca nijesu slika stanja u Beranama

Podgorica, (MINA) – Skupština opštine Berane najoštrije je osudila zlostavljanje djevojčice i nasilje nad sugrađaninom Igorom Tomkićem, njegovom porodicom i imovinom, i apelovala na nadležne da se počinioci tih krivičnih djela otkriju, procesuiraju i najoštrije kazne.

Beranski parlament je danas, na vanrednoj sjednici, raspravljao o bezbjednosnoj situaciji u tom gradu, sa posebnim osvrtom na posljednja dešavanja.

Kako prenosi portal RTCG, lokalnoj samoupravi je preporučeno da u okviru svojih nadležnosti i u saradnji sa obrazovnim ustanovama u gradu i nadležnim institucijama na državnom nivou planiraju i pokrenu obuku u vezi sa suzbijanjem nasilja i prevenciji maloljetničkom delikvencijom.

Na sjednici je ocijenjeno da bi bilo poželjno ponovno uvođenje policajca u školama.

Zaključeno je da je napad na Tomkića „napad na multikulturalne, multinaconalne i multikonfesionalne vrijednosti Berana i Crne Gore“.

“Postupci pojedinaca ili organizovane grupe ne odražavaju pravu sliku stanja u Beranama i ne mogu narušiti tradicionlani multietnički sklad i suživot koji je odlika Berana”, navodi se u zaključcima.

Sa vanredne sjednice upućen je poziv Upravi policije, tužilaštvu i sudstvu, da učine sve u cilju suzbijanja svih krivičnih djela i ostalih oblika delikvencije.

Upućen je i apel svim institucijama, udruženjima, medijima i pojedincima da se založe za očuvanje i afirmaciju mađunacionalnog i međuvjerskog sklada i suživota u Beranama i da se, kako su kazali, suzdrže od izjava i postupaka koji bi mogli da naruše taj sklad.

Predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić kazao je da slučaj Tomkić ne doživljavaju kao slučaj iz nacionalnih pobuda.

„Već kao slučaj i ponašanje kriminalaca koji se u ovom momentu kriju iza nacionalne pripadnosti“, rekao je Šćekić na sjednici parlamenta.

On je upitao zašto niko nije reagovao ako se porodica Tomkić godinu i po dana žalila.

Prema riječima Šćekića, niko ne smije u Beranama da bude uznemiren po nacionalnoj osnovi.

“Očekujem da osudite to kao kriminalno dešavanje u kontinuitetu prema jednom čovjeku, i da osudimo kriminal kojeg ima u Beranama. Pomoći ćemo tako i policiji i tužilaštvu da se lakše suprotstave kriminalu“, naveo je Šćekić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije