fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoštovanjem Univerzalne deklaracije do inkluzivnog društva

Poštovanjem Univerzalne deklaracije do inkluzivnog društva

Podgorica, (MINA) – Poštovanjem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima može biti izgrađeno inkluzivno društvo u kojem svi ljudi, bez diskriminacije, imaju pristup jednakim mogućnostima, poručio je rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori, Piter Lundberg.

On je to kazao na obilježavanju Dana Ujedinjenih nacija (UN), čija je centralna tema bila 75. godišnjica od usvajanje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Lundber je rekao da, uprkos sve većim napadima na ljudska prava kojima se svjedoči, Univerzalna deklaracija može biti glavna nada i smjernica u suočavanju sa uzrocima i sprečavanju da se ti izazovi pretvore u nešto gore, poput sukoba i rata.

„Poštovanje Deklaracije i njenih 30 članova pomoći će nam da izgradimo društva koja su inkluzivna, u kojima svi ljudi, bez diskriminacije, imaju pristup jednakim mogućnostima da razviju svoj puni potencijal“, kazao je Lundberg, saopšteno je iz Kancelarije UN u Crnoj Gori.

Kako je naveo, to je društvo u kojem djeca, mladi, žene i muškarci mogu učestvovati i gdje se njihovi glasovi mogu čuti čak i ako daju kritički osvrt.

Lundberg je pozvao Crnu Goru da izjavu o posvećenosti ostvarivanju ljudskih prava iskaže na obilježavanju 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima 11. i 12. decembra u Ženevi, čiji će domaćin biti Visoki komesar UN za ljudska prava.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da su ljudska prava osnov svakog inkluzivnog, pravednog i demokratskog društva.

On je ocijenio da je država napravila značajan napredak u vrjednovanju i promovisanju tih prava, ali da i dalje postoje izazovi u oblastima diskriminacije, nasilja i nejednakosti.

“Na 75. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, želim da skrenem pažnju na porodice koje nemaju jednake mogućnosti, gdje su djeca izložena siromaštvu, nasilju i nemaju pristup obrazovanju“, rekao je Milatović.

Kako je naveo, zvanična statistika kaže da skoro svako treće dijete u Crnoj Gori živi u siromaštvu, a taj broj je još i veći kod višečlanih porodica i u pojedinim regionima države.

„Moja poruka je jasna, neophodno je da pružimo jednake mogućnosti svakom djetetu kako nijedno ne bi živjelo u siromaštvu”, poručio je Milatović.

Generalna skupština UN usvojila je 1948. godine Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, čime su države članice definisale opšte viđenje prava garantovanih svim ljudima svijeta.

„Deklaracija nije pravno obavezujući akt, ali su njeni članovi kroz brojne međunarodne instrumente i konvencije ugrađeni u ustave i zakone zemalja članica UN“, kaže se u saopštenju Kancelarije UN-a u Crnoj Gori.

Dan UN-a tradicionalno se obilježava širom svijeta u znak sjećanja na 24. oktobar 1945. godine, kada je na snagu stupila Povelja Ujedinjenih nacija.

UN su osnovali lideri 51 države i ta svjetska organizacija danas broji 193 države članice, a Crna Gora postala je članica Ujedinjenih nacija u junu 2006. godine, kao 192. članica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Promet na berzi u aprilu 1,05 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan promet na Montenegroberzi u aprilu je iznosio 1,05 miliona EUR...

Pala nezaposlenost