fbpx
NaslovnicaCrna GoraPosljedice neizbježne ako se Crna Gora ne vrati na evropski put

Posljedice neizbježne ako se Crna Gora ne vrati na evropski put

Podgorica, (MINA) – Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon upozorila je da će, ukoliko Crna Gora ne krene u pravom smjeru i ne vrati se na put evropskih integracija, posljedice biti neizbježne.

Ona je u razgovoru za Pobjedu kazala da neće govoriti o tome ko treba, a ko ne treba da bude u crnogorskoj vladi.

Fajon je ponovila da ne bi bilo dobro da se izvršna vlast formira na temelju vrlo upitnih promjena Zakona o predsjedniku.

Ona je poručila da je Slovenija velika prijateljica Crne Gore i regiona.

“Uradićemo sve da Crna Gora ostane i napreduje na putu ka Evropskoj uniji (EU)”, rekla je Fajon.

Iskreni prijatelji, kako je navela, ponekad moraju i otvoreno da ukazuju na probleme.

“Jednostavno želimo da pomognemo. Zajedno sa austrijskim kolegom smo u ime EU ukazali na ozbiljnost situacije. Crna Gora je propustila mnogo prilika i željeli bismo da se vrati na evropski put što prije moguće”, rekla je Fajon.

Ona je kazala da ne želi da prejudicira raspravu unutar EU na temu zaustavljanja pregovora Crne Gore sa Unijom.

“U tom trenutku ukazala sam na mogućnost koja postoji i koja je u skladu sa novom metodologijom proširenja. Da ponovim, situacija je ozbiljna i potrebno je uraditi sve da Crna Gora krene u pravom smjeru”, navela je Fajon.

Ona je rekla da su tome posvećeni i da isto očekuju od crnogorskog političkog vrha.

“Pri tome je jasno da su, ako se to ne desi, određene posljedice neizbježne”, kazala je Fajon.

Upitana da li misli da su vlasti u Crnoj Gori ozbiljno shvatile njenu poruku, Fajon je rekla da će to pokazati vrijeme i da vjeruje da ima dovoljno odgovornih i ozbiljnih ljudi koji će donijeti ispravne odluke.

Na pitanje da li EU razmatra da, kao vrstu sankcije, ukine bezvizni režim Crnoj Gori, ona je odgovorila da nije prisustvovala raspravama na tu temu.

“Stvari još mogu da se riješe i sigurna sam da Crna Gora može uskoro da se vrati na pravi put evropske integracije, mada ne mislim da je dobra ideja kazniti ljude za potencijalnu neodgovornost političara”, navela je Fajon.

Prema njenim riječima, Crna Gora je još najviše odmakla na putu ka EU, otvorila sva poglavlja i neka i zatvorila.

Sada je, kako je poručila Fajon, potrebno brzo razrješenje političke i institucionalne krize, a prvi važan korak na tom putu je uspostavljanje punog kapaciteta Ustavnog suda.

Upitana kako komentariše to što mandatar Miodrag Lekić najavljuje da će Demokratski front biti dio vlade, tvrdeći da nijesu javno podržavali Rusiju, ona je kazala da se ne može očekivati od nje da se opredijeli ko treba da bude u crnogorskoj vladi, odnosno koaliciji.

“To svakako nije moje poslanstvo. Crna Gora je suverena zemlja”, navela je Fajon.

Kako je dodala, na odnose sa međunarodnim partnerima bi uticalo opredjeljenje i dijela vlade, bilo koje vlade.

“Pri tome smo upozorili da nije nevažan način na koji je oblikovana buduća vlada Crne Gore”, rekla je Fajon.

Ona smatra da ne bi bilo dobro da se to desi na osnovu vrlo upitnih promjena Zakona o predsjedniku.

“Neka o ustavnosti tog zakona najprije odluči Ustavni sud, zato je za sve važno da se sud formira što prije. Naše mišljenje o tome je bazirano na mišljenju Venecijanske komisije”, poručila je Fajon.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li ovako formirana vlada otvara dodatni prostor za rusko i srpsko miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore, kazala da se međunarodni kontekst svakako promijenio poslije ruskog napada na Ukrajinu i da je EU važno da Crnu Goru zadrži u okviru dosadašnjih strateških EU opredjeljenja.

“Crna Gora je, i pored svih unutrašnjih problema, potpuno usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU”, rekla je Fajon.

To je, kako je navela, jako važno.

“Podržaćemo sve koji dijele tu orijentaciju. A vrijeme i djela će pokazati ko je protiv evropske orijentacije Crne Gore i šta o tome misle birači”, poručila ja Fajon.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije