fbpx
NaslovnicaCrna GoraPosljedice agresije na Ukrajinu ukazale na značaj regionalne saradnje

Posljedice agresije na Ukrajinu ukazale na značaj regionalne saradnje

Podgorica, (MINA) – Posljedice ruske agresije na Ukrajinu dodatno su ukazale na značaj regionalne saradnje, zajedničkog djelovanja i koordinisanog regionalnog pristupa prevenciji i prevazilaženju izazova uzrokovanih ratom, ocijenila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Ona je, u svojstvu predsjedavajuće Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PS SEECP), prisustvovala zasijedanju Baltičke skupštine i sjednici Baltičkog savjeta, koji su održani u Rigi.

Kako je saopšteno iz crnogorskog parlamenta, Đurović je prisustvovala i ceremoniji obilježavanja stogodišnjice osnivanja Parlamenta Letonije – Saeima.

„Govoreći o kompleksnoj geopolitičkoj klimi, Đurović je istakla da su posljedice ruske agresije na Ukrajinu dodatno ukazale na značaj regionalne saradnje, zajedničkog djelovanja i koordinisanog regionalnog pristupa prevenciji i prevazilaženju izazova uzrokovanih ratom na pragu naših regiona“, kaže se u saopštenju.

Ona je, kako se navodi, ukazala da SEECP za Crnu Goru predstavlja jedan od najvažnijih okvira regionalne saradnje koji doprinosi jačanju stabilnosti, bezbjednosti i ukupnom razvoju jugoistočne Evrope.

Osvrnuvši se na moto crnogorskog predsjedavanja – “A SEE of culture, a SEE of cooperation”, Đurović je istakla da on predstavlja posebnu poruku.

„Kojom smo željeli da naglasimo mnogostruke kulturne spone koje povezuju zemlje našeg regiona i koje predstavljaju snažan podsticaj za dalje jačanje saradnje i partnerstava u jugoistočnoj Evropi“, kazala je Đurović.

Ona je upoznala prisutne i sa glavnim prioritetima crnogorskog predsjedavanja SEECP, a to su, kako je navela, jačanje bezbjednosne saradnje, zaštita ljudskih prava, vladavina prava i osnaživanje demokratskih institucija, ekonomska saradnja i infrastrukturna povezanost.

Đurović je kazala da su među prioritetima i zelena tranzicija, dalje ublažavanje i prevazilaženje zdravstvenih, ekonomskih i drugih posljedica pandemije Covid-19 i evropska integracija država aspiranata iz regiona jugoistočne Evrope.

„Od svih navedenih prioriteta, ono što najviše povezuje zemlje članice SEECP, koje su u procesu pristupanja EU, je da u što skorijoj budućnosti postanu dio ujedinjene porodice evropskih naroda“, istakla je Đurović.

Ona je ocijenila da će upravo angažman Baltičke skupštine na tom planu pomoći da EU perspektiva tih zemalja bude izvjesnija.

Ističući da je Baltička skupština poslužila kao model za uspostavljanje PS SEECP, Đurović je istakla da je od posebnog značaja održavanje veza i uspostavljanje frekventnije komunikacije sa zvaničnim predstavnicima zemalja članica baltičkog regiona.

„Ne samo na bilateralnom planu, već i kroz kredibilnu međunarodnu organizaciju kao što je Baltička skupština“, dodala je Đurović.

Ona je, u ime PS SEECP i Skupštine Crne Gore, predsjednici Inari Murniece čestitala veliki jubilej, 100. godišnjicu od konstituisanja prvog saziva Parlamenta Letonije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...