fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanici većine da omoguće prohodnost opozicionih predloga

Poslanici većine da omoguće prohodnost opozicionih predloga

Podgorica, (MINA) – Institut alternativa (IA) apelovao je na poslanike vladajuće većine da poštuju Poslovnik Skupštine i omoguće prohodnost opozicionih predloga, kao i ostvarivanje kontrolne funkcije parlamenta.

Sjednica Odbora za evropske integracije, koji je trebalo da raspravlja o zahtjevu za kontrolno saslušanje ministara vanjskih i evropskih poslova, Filipa Ivanovića i Maide Gorčević, u vezi sa djelovanjem zvaničnika u odnosu na vanjsko-političke interese države, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Iz IA su rekli da se neodlučivanjem o zahtjevu za kontrolno saslušanje Ivanovića i Gorčević na temu „Odstupanje predstavnika vlasti od zvanične vanjske politike Crne Gore i posljedica koje to proizvodi na proces EU integracija“, koji su podnijeli pet poslanika opozicije, pokazalo da parlamentarna većina ne poštuje poslovničko pravo opozicije.

Kako su kazali iz te nevladine organizacije, Poslovnik garantuje pravo opoziciji da, dva puta u toku redovnog zasijedanja, na njihov zahtjev odbor donose odluku o kontrolnom saslušanju.

Iz IA su naveli da sve češća osporavanja tog prava ugrožavaju kontrolnu funkciju parlamenta.

„Podsjećamo da su predstavnici partija koje čine parlamentarnu većinu 2020. godine izmijenili Poslovnik kako bi se pravo opozicije na kontrolno saslušanje manjinskom inicijativom omogućilo dva puta umjesto jednom u toku zasijedanja, i da je tada to predstavljano kao demokratski iskorak“, kaže se u saopštenju.

Iz IA su rekli da je otežana prohodnost opozicionih predloga za kontrolnim saslušanjima pokazana i na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet održanoj početkom marta.

Tu je, kako su naveli, odlučeno da se zatraži mišljenje Kolegijuma predsjednika Skupštine povodom dvije manjinske inicijative za održavanjem kontrolnih saslušanja.

„Dodatno, iako je Odbor za bezbjednost i odbranu naknadno usvojio inicijativu o kontrolnom saslušanju povodom izbora vršioca dužnosti direktora Uprave policije, i usvajanje te inicijative su pratile dileme povodom toga na koji način treba da se odlučuje o toj inicijativi, da li se o njoj glasa ili ne“, kaže se u saopštenju.

Inicijativa je, kako su naveli iz IA, usvojena na narednoj sjednici, ali kontrolno saslušanje još nije sprovedeno.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...