fbpx
NaslovnicaCrna GoraPopović Samardžić: Smijenjena sam jer sam pružala otpor cenzuri koju Galić uvodi

Popović Samardžić: Smijenjena sam jer sam pružala otpor cenzuri koju Galić uvodi

Podgorica, (MINA) – Epidemiološkinja Milena Popović Samardžić kazala je da slučaj u Budvi nije razlog njene smjene sa mjesta načelnika Odjeljenja za imunoprofilaksu, već to što je pružala otpor cenzuri koju direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić uvodi.

Ona je navela da povod njenog reagovanja nije smjena sa mjesta načelnika odjeljenja, već potreba da javnost upozna sa njenim stvarnim razlozima, koji se mogu ticati javnog interesa, a ne samo nje kao pojedinca.

“Sa mjesta načelnika Odjeljenja za imunoprofilaksu sam smijenjena zato što sam pružala otpor cenzuri koju direktor IJZ-a uvodi”, rekla je Popović Samardžić.

Ona je kazala da joj je Galić stvarni razlog za njenu smjenu predočio na sastanku i da to nije situacija u Budvi.

“Kako je direktor rekao, prekršila sam procedure jer sam gostovala u jutarnjem programu Televizije Vijesti bez njegove saglasnosti i iznosila kritiku i mišljenje koje sam par dana ranije iznijela i na radnoj grupi, kako kaže, isto bez njegove saglasnosti”, navela je Popović Samardžić.

Ona je, govoreći o slučaju u Budvi, kazala da koleginici nije prekinula izolaciju.

Popović Samardžić je rekla da nikada nije uputila zahtjev sanitarnoj inspektorki da se doktorici prekine izolacija.

“Takođe, imala sam uvid u izjavu koju je moja koleginica dala, a u kojoj jasno navodi da sam je uputila na nadležnog epidemiologa”, kaže se u reagovanju.

Popović Samardžić je kazala da je sa doktoricom epidemiološkinjom u Domu zdravlja Budva, a ne sa sanitarnim inspektorom, imala razmjenu stručnog mišljenja u kojem se pozvala na nove preporuke CDC i skraćenje perioda izolacije.

“Dakle, razmjena stručnog mišljenja ne može biti i nije ukidanje izolacije. Dan nakon tog mišljenja IJZ je krenuo sa izradom novih preporuka u Crnoj Gori”, rekla je Popović Samardžić.

Ona je dodala da već mjesecima traje nezadovoljstvo kritikom koju upućuje i zbog koje se, kako je navela, zahtjevi novinara za njeno gostovanje odbijaju.

“Direktor smatra da i kao sindikalni predstavnik moram da tražim od njega dozvolu za gostovanje. Galić se koristi cenzurom i revanšizmom zbog izgovorenog mišljenja i kritike zvanične zdravstvene politike”, navela je Popović Samardžić.

Ona je kazala da joj je jasno da je zdravstvenim vlastima bio potreban samo izgovor za nešto što se već duže vrijeme želi.

“Ne moja smjena, već degradacija, lična i profesionalna”, navela je Popović Samardžić.

Ona je poručila da je funkcije nikada nijesu zanimale i da je svaku do sad odbila.

“Sa načelničkog mjesta u bolnici prešla sam na načelničko mjesto u IJZ-u. I to samo sa jednom namjerom, da sa kolegama pomognem da se urade neke dobre stvari za zdravlje građana”, navela je Popović Samardžić.

Ona je poručila da je tom cilju i dalje posvećena i da za to nikakva pozicija nije potrebna.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...