fbpx
NaslovnicaCrna GoraPopis da ne bude prije novembra naredne godine

Popis da ne bude prije novembra naredne godine

Podgorica, (MINA) – Poslanici Socijaldemokrata (SD) podnijeli su amandmane na Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kojima je predviđeno da popis ne bude održan prije novembra naredne godine i da na njemu ne budu pitanja o vjeroispovijesti, nacionalnosti i jeziku.

Iz SD su kazali da su, shodno međunarodnim preporukama i dosadašnjoj praksi, april i novembar odgovarajući za popis u Crnoj Gori, jer treba voditi računa da to bude period kada većina stanovnika boravi u uobičajenom mjestu boravka.

U toj stranci smatraju da za odražavanje popisa treba izbjegavati zimu s obzirom na to da, usljed vremenskih uslova, može biti teško ili nemoguće doći do određenih naseljenih područja.

Iz SD-a su naveli da popis treba održati u periodu kada nema značajnih političkih zbivanja, odnosno izbora.

“S obzirom da u prvoj polovini iduće godine Crnu Goru očekuju predsjednički i vanredni parlamentarni izbori, popis je adekvatno održati najranije u novembru sljedeće godine”, ocijenili su iz SD-a.

Govoreći o izbacivanju pitanja o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri i maternjem jeziku, iz SD-a su istakli da je popis neophodno sprovesti u atmosferi koja je lišena tenzija i da je cijeli proces neophodno osloboditi političkog uticaja.

“U tom smislu, a navodeći praksu u brojnim zemljama Evropske unije (EU), i činjenicu da Uredbom Evropskog parlamenta ta pitanja nijesu definisana kao obavezna prilikom održavanja popisa, SD predlaže da se ona, prilikom idućeg popisa, ne postavljaju”, kaže se u saopštenju.

Iz SD-a su naveli da podatke o nacionalnoj pripadnosti ne prikupljaju Njemačka, Francuska, Italija, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Belgija, Holandija, Švajcarska, Luksemburg, Španija, Portugal, Grčka, Austrija, Slovenija, Island.

Oni su ukazali i da podatke o vjerskoj pripadnosti ne prikupljaju Francuska, Italija, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Belgija, Holandija, Luksemburg, Austrija, Poljska, Španija, Slovenija, Island, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Rusija.

“Podatke o jeziku ne prikupljaju Njemčka, Francuska, Italija, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Belgija, Holandija, Španija, Portugal, Grčka, Austrija, Slovenija, Island, Sjedinjene Američke Države”, istakli su iz SD-a.

Prema njihovim riječima, praktično samo trećina zemalja EU prikuplja sva navedena tri podatka.

Iz SD-a u rekli da treba posvetiti posebnu pažnju zaštiti i afirmisanju prava naroda koje crnogorsko zakonodavstvo definiše kao manjinske.

“U tom smislu, a s obzirom da procenat pripadnika ovih nacionalnih zajednica ne bilježi značajnije promjene, o čemu govore brojna relevantna istraživanja, mogu se koristiti podaci sa prethodnih popisa”, smatraju u SD-u.

Iz te stranke su kazali da u slučaju da dođe do većih demografskih promjena, a što redovno prati zvanična statistika, procenti manjinskih naroda na državnom i lokalnim nivoima mogu biti provjereni sprovođenjem prikladnih zvaničnih istraživanja, kako to predviđa EU legislativa.

Ocjenjuje se da je popis stanovništva veoma značajna aktivnost za svaku državu, jer se na osnovu dobijenih rezultata kreiraju brojne javne politike socijalne, obrazovne i zdravstvene politike, populacione odnosno demografskog razvoja, zaštite životne sredine kao i politike regionalnog razvoja.

“Zato je neizmjerno važno da se kroz popis stanovništva dobiju kvalitetni podaci neophodni za kreiranje ovih politika i da se kroz prikupljanje nekih drugih podataka u popisu ne utiče negativno na one koje treba da posluže za planiranje ključnih javnih politika”, ističu u SD-u.

Oni su naveli da je cilj predloženih amandamana da Crna Gora prati moderne statističke prakse ubjedljive većine razvijenih država, odnosno društava gdje je ostvaren do sada najveći stepen razvoja demokratskih vrijednosti i praksi.

“Zbog svega navedenog, od velike je važnosti da se popis održi i da Crna Gora dobije kvalitetne i vjerodostojne podatke, ali isto tako i da popis bude lišen neprimjerenih političkih uticaja i stavljanja u prvi plan pitanja koja nemaju nikakvu statističku važnost”, zaključuje se u saopštenju SD-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...