fbpx
NaslovnicaCrna GoraPomoći djeci da se ne izlažu nebezbjednim okolnostima

Pomoći djeci da se ne izlažu nebezbjednim okolnostima

Podgorica, (MINA) – Unaprjeđenje dobrobiti djece i sprječavanje okolnosti u kojima se ona izlažu nebezbjednim i štetnim aspektima života i rada na ulici cilj je Protokola o postupanju organa, ustanova i organizacija u Crnoj Gori sa djecom sa ulice.

Na konferenciji povodom predstavljanja Protokola o postupanju organa, ustanova i organizacija sa djecom uključenom u život i rad na ulici saopšteno je da taj dokument obavezuje ministarstva unutrašnjih poslova, pravde, prosvjete, zdravlja, rada i socijalnog staranja i Upravu policije, koji su se usaglasili sa njegovim tekstom.

Zamjenica Ombudsmana Snežana Mijušković kazala je da je Protokolom predviđeno postupanje službenih lica i stručnjaka koji obavljaju poslove značajne za zaštitu djece koja su uključena u život i rad na ulici, policiju, centre za socijalni rad, zdravstvene i vaspitno-obrazovne i organizacije.

foto: MINA

Prema njenim riječima, Protokol poštuje osnovne principe iz svih konvencija, zakona, podzakonskih akata i strateških dokumenta koji se odnose na sveobuhvatnu zaštitu djece koja su uključena u život i rad na ulici.

„Opšti cilj je unaprjeđene dobrobiti djece stvaranjem uslova za bezbjedan boravak i rad na ulici koji je koristan za djecu, sprečavanjem okolnosti u kojima se oni izlažu nebezbjednim i štetnim aspektima života i rada na ulici“, rekla je Mijušković.

Ona je dodala da je opšti cilj tog dokumenta sprovođenje brzog i koordinisanog postupka koji štite djecu od zloupotrebe i nasilja i obezbjeđuje mu odgovarajući zaštitu i rehabilitaciju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Ubjedljiv trijumf Budućnost Volija

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u gostima italijanski Trento 85:64,...