fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: Nastavljamo bojkot popisa dok se ne ispune svi zakonski uslovi

Živković: Nastavljamo bojkot popisa dok se ne ispune svi zakonski uslovi

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) nastaviće sa bojkotom popisa sve dok se ne ispune adekvatni zakonski uslovi i potpuni monitoring tog procesa, kazao je vršilac dužnosti predsjednika te stranke Danijel Živković.

On je na konferenciji za novinare kazao da DPS pozdravlja inicijativu mandatara Milojka Spajića za odlaganje popisa.

Živković je dodao da tu inicijativu razumiju kao poziv na razgovor i dijalog o odgađanju popisa, odnosno sprovođenju i pripremi popisa u skladu sa zakonskim procedurama i onim što su precizno definisani uslovi za kontrolu tog procesa.

„Ovim se potvrđuje ispravnost argumentacije DPS-a i svih drugih relevantnih društvenih i političkih subjekata da država u ovom momentu nije bila spremna za sprovođenje popisa“, rekao je Živković.

On je ocijenio da to takođe pokazuje i ispravnost stavova da postoji snažno miješanje stranog faktora u društveni i poltiički život Crne Gore, a kome se na uslugu stavila odlazeća vlada u tehničkom mandatu.

„Vjerujem da nakon stava Spajića nema više nikakve dileme u ono što je argumentacija i namjera DPS-a od samog početka – da je neophodno sprovesti popis u skladu sa svim zakonskim procedurama i jasno definisanim mehanizmima kontrole“, rekao je Živković.

On je naveo da svrha popisa nije nacionalno prebrojavanje, već prikupljanje podataka na osnovu kojih će država moći da sprovede adekvatne javne politike radi održivog i kvalitetnog upravljanja.

Živković je istakao da DPS nije jedini ukazivao na deformitete procesa.

„Suština je da dobijemo zakoniti proces, pod punom kontrolom, na osnovu kog će svi relevantni subjekti imati potpuno povjerenje, odnosno da dobijemo precizne, tačne i relevantne podatke“, rekao je Živković.

Kako je kazao, s obzirom da postoji još važeća uredba, prema kojoj popis treba da bude održan od 1. do 15. novembra i da još nema datuma sjednice Skupštine na kojoj će se birati Vlada, DPS ostaje pri stavu da nastavi sa aktivnostima bojkota popisa.

„Sve dok se ne ispune adekvatni zakonski uslovi i uslovi koji podrazumijevaju potpuni monitoring ovog procesa, kako bismo svi imali povjerenj u popis i dobi relevantne i tačne podatke“, istakao je Živković.

Upitan o zahtjevu da prilikom obilaska domaćinstava budu prisutni predstavnici opozicije, Živković je rekao da se govori o uslovima kontrole samog procesa koji su postojali 2003. i 2011. godine, jer i tada od nekih političkih i drugih subjekata nije postojalo povjerenje u institucije koje su sprovodile popis.

„Mi smo više puta artikulisali naš stav šta su naši zahtjevi u dijelu kontrole, a to je da se mora uspostaviti monitoring ovog procesa od samog početka – tu mislim na popisne komisije“, rekao je Živković.

On je naveo da je 2003. i 2011. postojala participacija predstavnika političkih subjekata u popisnim komisijama.

„To je jedno, drugo je to što je tada opozicija dobila priliku da participira sa 50 odsto popisivača u koje ima povjerenje. Ne govorimo o tome da ide opozicija ili vlast, već ljudi u koje postoje povjerenje da će proces proteći sa potpunom kontrolom“, rekao je Živković.

Kako je kazao, ne traže ništa ni manje ni više nego 2003. i 2011. godine, jer ni tada nije postojalo povjerenje.

Živković je ocijenio da je danas mnogo lošiji društveni i politički ambijent u Crnoj Gori nego 2011. godine.

On je naveo da zbog nedostatka povjerenja u to kako su skrojene popisne komisije, kako su birani instruktori i popisivači i koja je struktura popisivačkog menadženta, traže one mehanizme kontrole koji su postojali 2011. godine.

Na pitanje o tome što nije postojao mehanizam 2011. godine da predstavnici opozicije idu u domaćinstva sa popisivačima, Živković je rekao da govore o popisivačima, a ne predstavnicima opozicije koji će ići sa popisivačima.

„Govorimo o učešću popisivača u koje postoji uvjerenje da bi oni mogli obaviti taj zadatak“, dodao je Živković.

On je kazao da javni poziv ne podrazumijeva kojoj partiji pripada popisivač, kao ni javni poziv 2011. godine.

Živković je dodao da je postojao dogovor zbog nepovjerenja između političkih subjekata.

„Ne govorimo o izmišljanju tople vode, nego pričamo o onome što je već postojalo. Ne postoji povjerenje u proces, da bi postojalo povjerenje u proces mora se to povjerenje izgraditi kroz ove mehanizme kontrole“, rekao je Živković.

On je istakao da su popisivači i danas politički obojeni.

„Priča se o ljudima u koje se može imati povjerenje, a ne govorim o ljudima koji moraju biti članovi ili aktivisti partija“, kazao je Živković.

On je naglasio da iskaz prema nepovjerenju u popis nije imala samo DPS, nego i druge partije, nevladin sektor, vijeća manjinskih naroda, drugi relevantni subjekti.
Upitan da li je tačno da su aktivisti DPS-a sinoć ometali rad popisivača i instruktora u Ulcinju, Živković je rekao da to nije istina i da to može da potvrdi jer je on tada bio u Ulcinju, gdje je održana sjednica ulcinjskog odbora DPS-a.

„Potvrdio bih da je takvo nešto tačno. Ne da nije tačno, nego je prosto nevjerovatno da se takav podatak pojavio u javnosti“, rekao je Živković.

On je dodao da je to gnusna neistina.

„Kada to čujete od premijera ili ministara finansija onda je jasno šta je njihova namjera“, kazao je Živković.

Kako je kazao, to je bila bezazlena situacija i ništa se nije desilo.

„Došli smo u preciznom terminu kada je trebalo održati Opštinski odbor, ušli smo u tu salu i došli u situaciju da su predstavnici Monstata počeli da govori da nije dozvoljeno prisustvovati u toj sali, a mi smo imali zakazanu sjednicu u skladu sa dopisom opštini u 17 sati“, rekao je Živković.

On je naveo da su u sali bile samo dvije insturktorke koje su napuštale to mjesto.

Upitan hoće li, ukoliko bude odgađanje popisa samo za mjesec, ići u bojkot, Živković je rekao da pričaju o sulovima za održavanje popisa i dogovoru za monitoring tog procesa.

„Čuli ste i od predstavnika nevladinog sektora i intelektualaca da je pitanje da li se u roku od mjesec može obaviti cijeli posao koji podrazumijeva da se ispouštuju sve zakonske procedure i kontrola procesa“, rekao je Živković.

On je naveo da još nema zakazane sjednice parlamenta kada će se birati Vlada, dodajući da vjeruje da će onog trenutka kada Spajić postane premijer postupiti u skladu sa inicijativom koju je uputio i uredbu koja je važeća staviti van snage.

„I da će nakon toga pozvati sve relevantne političke činioce i institucije koje učestvuju u ovom procesu, da bi razumio u kojoj fazi se nalazi priprema procesa, da pričamo o ispunjavanju zakonskih uslova i kontroli ovog procesa“, rekao je Živković.

Kako je rekao, proces formiranja popisnih komisija i izbora popisivača i nstruktora je već daleko odmakao.

„Prvo moramo sjesti da vidimo šta je od zakonskih uslova ispunjeno ili nije“, rekao je Živković.

On je ponovio da traže da se ispune zahtjevi da bi proces protekao u skladu sa pozitivnim zakonskim procesima i da dogovore mehanizme kontrole.

„Do tada ostajemo u statusu u kojem smo najavili i vodimo kampanju bojkota popisa“, istakao je Živković.

Upitan da li će nastaviti da traže da međunarodna zajednica kontroliše popis, Živković je rekao da nijesu odustali od toga i da su uputili zvaničan popis Eurostatu i Evropskoj komisiji da učestvuju u praćenju popisa u Crnoj Gori.

Na pitanje da li DPS insistira a ispunjenje svih 17 zahtjeva Monstatu, on je odgovorio da je Monstat nekoliko dana tvrdio da je potpuno spreman za sprovođenje popisa, a danas se pojavila informacija da razmišljaju o odlaganju popisa.

„Monstat je tvrdio kako političke partije ne mogu učestvovati u procesu praćenja sprovođenja aktivnosti popisa, pa su se prije nekoliko dana oglasili kako je to moguće i da to treba dozvoliti kao 2011. godine“, naveo je Živković i dodao da su njihove izjave bile kontradiktorne.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije