fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: DPS neće učestovati na ovako organizovanom popisu

Živković: DPS neće učestovati na ovako organizovanom popisu

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) neće učestvovati na popisu stanovništva koji treba da počne sjutra, najavio je vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković.

Predstavnici vlasti, opozicije i manjinskih savjeta i vijeća potpisali su sporazum o uslovima za održavanje Popisa.

Živković je na konferenciji za novinare kazao da su ranije najavili da neće učestvovati u popisu, ukoliko se ne ispune svi uslovi iz sporazuma, koji su neophodni za njegovo održavanje u fer i demokratskim uslovima.

“Na današnji dan možemo konstatovati da nijesu ispunjeni svi uslovi iz sporazuma i da, s obzirom da to, DPS u ovako organizovanom popisu ne može učestvovati”, poručio je Živković.

On je kazao da su u ponedjeljak premijeru Milojku Spajiću kazali šta od uslova iz sporazuma nije ispunjeno i da su insistirali da se svi uslovi ispune.

“Mislimo da za to ne treba previše vremena. Zato smo na sastanku sa Spajićem tražili odlaganje od svega nekoliko dana, kako bismo i ono što nedostaje u ovom opsegu uslova na kraju i završili”, kazao je Živković.

On je naveo da su sugerisali da nedostaju popisivači, kao i da nije obezbijeđen potpun paritet jer nijesu imali dovoljno vremena da animiraju dovoljan broj ljudi.

Kako je Živković kazao, i dalje nema definisane specifikacije softverskog rješenja, odnosno projektnog zadatka na osnovu kojeg bi građani bili potpuno sigurni da će moći da provjere svoje podatke u bazi.

On je rekao da su u ponedjeljak na sastanku sa Spajićem tražili odlaganje popisa na još nekoliko dana jer ne vide razlog “zašto se hitri sa održavanjem tako važnog posla”.

“Nijesmo naišli na razumijevanje, očigledno je insistiranje (predsjednika Skupštine) Andrije Mandića da se popis održi 30. novembra, bez obzira da li su su svi uslovi na kraju ispunjeni”, kazao je Živković.

On je rekao da ne zna zašto se “podliježe pod pritisak Manadića” jer ne vide zašto bi neko insistirao da se ruši kompletan dogovor koji nije bio jednostavan.

Kako je Živković rekao, pretpostavka je da je “ucjena Mandića mnogo veća nego dogovor koji bi vlast i opozicija na kraju sproveli”.

“Ukoliko je Spajić spreman da odloži popis na još nekoliko dana, nemamo problem da se definišu i finalno uslovi iz sporazuma. Evo i danas još jedna prilika, ako imaju namjeru, neka odlože ovo nekoliko dana da sjednemo i razgovaramo o specifikaciji sporazuma”, dodao je Živković.

On je rekao da će, ukoliko ne dođe do ispunjavanja tih uslova, oni (DPS) u potpunosti obesmisliti popis i u njemu neće učestvovati.

Na pitanje zašto ne pristaju na produženje trajanja popisa, Živković je odgovorio da nijesu sporili produženje popisnog roka već da nijesu ispunjeni svi uslovi iz sporazuma.

“Naši zahtjevi su bili jasni – do 30. novembra ispuniti naše zahtjeve. Ne vidim šta je sporno da popis počne pet ili sedam dana kasnije. Šta je problem da sjednu komisije, pripreme specifikaciju softvera, da vidimo šta još nedostaje i na kraju završimo sve kako dolikuje ozbiljnim ljudima”, naveo je Žiković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije