fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: Djelovi SDT-a rade po nalogu Abazovića

Živković: Djelovi SDT-a rade po nalogu Abazovića

Podgorica, (MINA) – Djelovi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) su, po nalogu premijera Dritana Abazovića, instrumentalizovani u svrhu nanošenja štete njegovim političkim oponentima, ocijenio je šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

On je, komentarišući zahtjev SDT-a da se poslanicima DPS-a i Socijaldemokrata skine imunitet radi vođenja krivičnog postupka zbog sumnje da su počinili zloupotrebu službenog položaja, rekao da je presedan da je u kratkom roku to tužilaštvo reagovalo na neku krivičnu prijavu.

Živković je podsjetio da je DPS u prethodnih godinu i po podnijela na desetine krivičnih prijava, između ostalog, protiv bivših ministarki odbrane i prosvjete Olivere Injac i Vesne Bratić i bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, a da ni na jednu od tih prijava nijesu dobili bilo kakvu reakciju SDT-a.

On je kazao da je očigledno da su se djelovi SDT-a sada odvažili da rade u ime i za korist premijera Abazovića, „koji u odnosu na rejting želi da vrati povjerenje biračke javnosti“.

„Djelovi SDT-a se stavilu u ulogu instrumentarija u rukama izvršne vlasti i poslužili su u cilju političkog obračuna sa neistomišljenicima, konkretno Dritana Abazovića“, rekao je Živković na konferenciji za novinare.

On je poručio da DPS nema nikakav problem sa utvrđivanjem odgovornosti i da se ta partija vrlo principijelno ponašala u prethodnim slučajevima kada se glasalo za skidanje imuniteta svojim poslanicima.

„I ovaj put naše kolege su kazale da im imunitet ne treba s obzirom na to da su svjesni da su radili zakonito, ali je bilo nepohodno napomenuti da su djelovi SDT-a instrumentalizovani u svrhu nanošenja štete političkim oponentima, i to sve po nalogu Abazovića“, dodao je Živković.

On je rekao da je na konferenciji koju je organizovao Abazović, a na kojoj je najavio podnošenje krivične prijave, nastupio i savjetnik premijera Ivo Šoć čiji je član porodice, tvrdi Živković, pod istim ili slučnim uslovima riješio stambeno pitanje u prethodnim godinama.

„Toliko o doslijednosti i principijelnosti onih koji podnose ovakve krivične prijave“, dodao je Živković.

On je rekao da će DPS ukazati na sve nezakonitosti onih koji su bili na vlasti prethodne dvije godine.

„Neće nas ućutkakti sigurno nekim akcijama ili rekacijama. Definitvno ćemo imati odgoovr na sve što se bude deašvalo. A Abazoviću i onima koji rade u njegovom interesu, poručujemo da će se preispititi njihova odgovornost“, poručio je Živković.

Na pitanje da li će glasati za skidanje imuniteta poslanicima DPS-a, Živković je odgovorio da nemaju nikakav problem sa skidanjem imuniteta.

Upitan zbog čega toliko nezadovoljstvo potezom SDT-a ako njegove kolege tvrde da nemaju šta da kriju, on je kazao da to ne potenciraju zato što Tužilaštvo ne treba da radi svoj posao.

Živković je ukazao da su podnijeli više desetina krivičnih prijava i upitao da li je tužilaštvo imalo takav tretman prema tim krivičnim prijavama.

„Prošlo je nešto duže od mjesec, a Tužilaštvo je pokrenulo zahtjev za skidanje imuniteta. Sada poslije mjesec dobijamo podnošenje jednog ovakvog zahtjeva“, naveo je Živković.

On je rekao da nemaju problem da se utvdi bilo čija odgovornost, ali da imaju kada vided “da je neko instrumentalizovao nekoga da nanese štetu političkim neistomišljenicima“.

„Ne zaboravite da se sve ovo organizuje da bi neko vratio svoj politički rejting, koji ne može vratiti, i sa ciljem da obori rejting DPS-a, što mu nije pošlo za rukom svih prethodnih mjeseci“, naveo je Živković.

On je kazao da se dolazi u paradoksalnu situaciju „da se instrumentalizuju djelovi SDT-a“.

„Ne morate nam ništa skidati imunitete, odreći ćemo ih se, svi do jednog. Preispitajte svu našu odgovrornost, ali kada se neko stavi u ovakvu ulogu, onda to moramo pomenuti u javnosti“, rekao je Živković.

Upitan o nestanku tonskih zapisa sa sjednica Vlade i 60 registara, on je kazao da je najbolje to pitanje uputiti onima koji su preuzeli vlast nakon 30. avgusta 2020. godine.

„Znam da oni tvrde mnogo šta, ali postavite pitanje onima koji se sada nalaze u Vladi“, rekao je Živković.

Na pitanje da li je siguran da tokom dodjele stanova nije bilo prekoračenja ovlašćenja, on je odgovorio da, po ličnom uvjerenju i na bazi toga što poznaje kolege koji su bili u toj komisiji, vjeruje da su oni poštovali zakonske propise i da ne bi dozvolili sebi da prekorače bilo koja ovlašćenja.

Živković je kazao da je „veliki broj ovih moralnih vertikala koje se danas pojavljuju, upravo dobio stan”.

„Ne moram da vas podsjećam da je tako stan dobio Zdravko Krivokapić, Dragan Šoć. Treba li da podsjećam koji su funkcioneri URA-e, koji rade na Univerzitetu, dobili stan po ovom osnovu“, naveo je Živković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorske odbojkašice bolje od Islanda

Podgorica, (MINA) - Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Crne Gore pobijedila je večeras u portugalskom...