fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaZenović: Crna Gora ne smije propustiti istorijsku šansu

Zenović: Crna Gora ne smije propustiti istorijsku šansu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ne smije propustiti istorijsku šansu da ubrza evropski put i kapaciteti administracije usmjereni su na donošenje zakona, strategija i isporučivanje rezultata u oblasti vladavine prava, poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Predrag Zenović.

On je to kazao na 21. sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

“Šansa koju imamo da ubrzamo evropski put je istorijska i ključna prekretnica za budućnost Crne Gore i ne smijemo da dozvolimo da je propustimo”, rekao je Zenović, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova (MEP).

Kako je rekao, zato su energiju i kapacitete administracije usmjerili na donošenje zakona, strategija i isporučivanja rezultata u oblasti vladavine prava.

“Jer je naš cilj jasan: da budemo spremni za Međuvladinu konferenciju u junu i dobijemo pozitivni Izvještaj za poglavlja 23 i 24”, rekao je Zenović.

On je predstavio stanje pristupnih pregovora i odnosa između Crne Gore i EU i napredak u oblasti reforme vladavine prava, uključujući imenovanja u pravosuđu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.

Zenović je istakao da su predano radili na realizaciji obaveza koje proističu iz evropske agende, koje predstavljaju jedan od ključnih prioriteta Vlade.

“Posebno smo ponosni na spremnost Vlade i Skupštine na jačanje dijaloga kroz saradnju u pravcu ostvarenja napretka u procesu pristupanja Crne Gore EU, jer je ovo cilj kojem zajednički stremimo za dobrobit naših građanki i građana”, kazao je Zenović.

On je dodao da je dodatni podsticaj kontinuirano visoka podrška crnogorskih građana članstvu Crne Gore EU od skoro 80 odsto – što govori da društvo jasno vidi vrijednost evropskog projekta.

“Svjesni smo da evropska integracija ima transformativnu snagu i benefite u pogledu društvenih i demokratskih promjena i da predstavlja veoma složen proces i sa poliičkog i sa tehničkog aspekta”, naglasio je Zenović.

On je dodao da zato MEP, kao koordinator pregovora sa EU, radi sve kako bi se pripremili za Međuvladinu konferenciju u junu i dobijanje Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

“A već krajem godine da zatvorimo pregovaračka poglavlja koja imaju internu spremnost”, dodao je Zenović.

Govoreći o tome da je za Crnu Goru EU projekat prosperiteta i ekonomskih reformi, on je naglasio važnost Novog plana rasta i Vladinog Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru 2024 – 2026 koji predviđaju konkretne mjere za poboljašanje kvaliteta života građana.

U okviru sesije su, pored Zenovića, učestvovali i belgijska predstavnica Savjeta EU Mišel Denefe, Krisi Perkuri iz Generalnog direktorata za proširenje EK i ekspert za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Klajv Rambold.

Sastanak POSP-a, najbitnijeg mehanizma saradnje sa Evropskim parlamentom, održava se nakon pauze od dvije godine, nakon četiri godine prvi put uživo, a kopredsjedavaju Vladimir Bilčik i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije