fbpx
NaslovnicaCrna GoraVukčević: Manjina u Izbornoj komisiji pokušala da proglasi konačne rezultate

Vukčević: Manjina u Izbornoj komisiji pokušala da proglasi konačne rezultate

Podgorica, (MINA) – Dio članova Izborne komisije (IK) Glavnog grada pokušao je nezakonito i bez kvoruma za odlučivanje da proglasi konačne rezultate lokalnih izbora u Podgorici, saopštio je predsjednik Komisije Veselin Vukčević.

On je u saopštenju podsjetio da je danas nastavljena sjednica IK Glavnog grada, koja je prekinuta 15. novembra, zbog, kako je naveo, opstrukcije dijela članova Komisije i njihovog odbijanja da se izjasne o prigovorima koji su podnijeti nakon propisanog roka.

„Uprkos uputstvima i rješenjima Državne izborne komisije (DIK) kojima je naloženo IK Glavnog grada da donese odgovarajući akt u vezi sa podnijetim prigovorima i na današnjoj sjednici ovi članovi Komisije su ponovo opstruirali odlučivanje po prigovorima“, kazao je Vukčević.

Članovi Komisije su to uradili u namjeri da, kako je rekao, protivpravno i nezakonito utvrde konačne rezultate lokalnih izbora.

Vukčević je istakao da je zbog toga zaključio sjednicu.

On je ukazao da je, prije toga, konstatovano da , opunomoćeni predstavnik Demokratskog fronta (DF) u proširenom sastavu Izborne komisije Glavnog grada Marko Mihailović nije više član Komisije, jer mu je prestala funkcija usljed prihvatanja kandidature za odbornika u Skupštini Glavnog grada.

Kako je rekao, to je u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da kandidat na izbornim listama ne može biti u sastavu izbornih komisija i prestaje mu funkcija u ovim organima prihvatanjem kandidature za odbornika ili poslanika.

„Kako DF nije blagovremeno predložio lice koje bi funkciju zamjenika člana obavljalo umjesto Mihailovića, Komisija nije imala kvorum da nastavi sa radom i da donosi valjane odluke, jer je za donošenje valjanih i zakonitih odluka potrebna većina od sedam članova“, naveo je Vukčević.

On je naglasio da po Zakonu o izboru odbornika i poslanika i Poslovniku o radu, nije moguće izabrati člana Komisije koji bi predsjedavao sjednicom umjesto predsjednika.

„Isto tako za donošenje zakonitih odluka na sjednici Komisije u skladu sa članom 21 Zakona, potrebna je većina od sedam članova, što znači da je svaka odluka u čijem donošenju nije učestvovala većina od sedam članova nezakonita i ne proizvodi pravno dejstvo“, zaključio je Vukčević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije