fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlast na kocku stavlja članstvo u EU

Vlast na kocku stavlja članstvo u EU

Podgorica, (MINA) – Sve partije u Crnoj Gori, a naročito parlamentarne većine, moraju da se urazume i konstruktivno djeluju, jer se u suprotnom stavlja na kocku najvažniji prioritet od nezavisnosti – članstvo u Evropskoj uniji (EU), poručila je direktorica Socijaldemokrata Irma Nišić.

Ona je kazala da su izbor sudija Ustavnog suda, dogovor o prijevremenim izborima i evropske integracije su u uzročno-posljedičnoj vezi, i da doza političke ozbiljnosti i odgovornosti bi sada morala postojati.

Nišić smatra da je upozorenja o zaustavljanju procesa pregovora unazad mjesec bilo više nego dovoljno i sa više nivoa i različitih EU zvaničnika, ali da su reakcije trenutne antievropske većine bile od ignorantskih do negirajućih.

„Dvije partije su zarad tuđih interesa svjesno i namjerno zarobile institucije i blokirale cjelokupni sistem, jer je očigledno da jedino u ovakvom drustveno-političkom haosu i mogu opstati na vlasti, sve zbog straha od izlaska na izbore“, ocijenila je Nišić.

Kako je rekla, sve partije u Crnoj Gori, a naročito parlamentarne većine, moraju se urazumiti i konstruktivno djelovati.

„Jer se u suprotnom stavlja na kocku najvažniji prioritet od nezavisnosti, a bitan taman koliko i sama nezavisnost – EU članstvo”, istakla je Nišić u saopštenju.

Preman njenim riječima, neizbor sudija Ustavnog suda, u posljednjem pokušaju, povlači za sobom sigurno dodatne sankcije.

„Zaustavljanje EU procesa može da znači i ukidanje vizne liberalizacije, koja postoji od 2009. godine, otkad smo se i po prvi put kao građani približili EU i vidjeli najkonkretniju korist ispunjavanja mjerila u pregovorima”, navela je Nišić.

Osim toga, kako je dodala, moglo bi doći do ukidanja podrške iz EU fondova, što bi direktni negativni uticaj imalo na razvojne modele i unapređenja cijelih oblasti.

Nišić je ocijenila da neizborom sudija Ustavnog suda najviše mogu izgubiti građani, i da vladajuća većina konačno mora toga postati svjesna.

„Kao i činjenice, da bez obzira što im blokada trenutno odgovara, Crna Gora ne smije da se od lidera EU integracija pretvori u državu nespremnu da odgovori na sve izazove koje je proizlaze iz pregovaračkog procesa”, zaključila je Nišić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije