fbpx
NaslovnicaCrna GoraSaradnja Vlade i SE važna na putu ka članstvu u EU

Saradnja Vlade i SE važna na putu ka članstvu u EU

Podgorica, (MINA) – Saradnja Vlade i Savjeta Evrope (SE) važna je na putu ka članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), poručeno je sa sastanka ministarke evropskih poslova Maide Gorčević i šefice Programske kancelarije Savjeta Evrope (SE) u Podgorici, Lejle Dervišagić.

Iz Ministarstva evropskih poslova (MEP) saopštili su da je na sastanku ocijenjeno da Vlada i Kancelarija SE bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva.

“Nastavak podrške SE predstavlja važan doprinos i na putu ka članstvu Crne Gore u EU“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Gorčević i Dervišagić razgovarale o rezultatima i nastavku realizacije više projekata, koji se sprovode u okviru zajedničkog programa za saradnju Evropske unije i SE za Zapadni Balkan i Tursku.

Gorčević je zahvalila Kancelariji SE na podršci koju pružaju Crnoj Gori u ispunjavanju reformskih agendi u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije i usklađivanju sa evropskim standardima, što je, kako je kazala, prioritet i u procesu proširenja EU.

„Saradnja sa SE nezaobilazna je u reformama, posebno u dijelu vladavine prava i sprovođenja reformskih procesa u ovoj oblasti”, rekla je Gorčević.

Kako je poručila, Crna Gora će nastaviti da posvećeno radi na unapređivanju i implementaciji relevantnih politika, koje, uvažavajući vrijednosti i standarde ljudskih prava i demokratije, doprinose vladavini prava.

Dervišagić je ukazala na značaj sprovođenja projekata koji se odnose na osnaživanje odgovornosti u pravosudnom sistemu, borbu protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori, kvalitetno obrazovanje za sve i zaštitu slobode izražavanja i slobode medija.

Ona je rekla da su značajni i projekti koji se bave promovisanjem dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou, kao i Projekat jačanja kapaciteta vlasti na Zapadnom Balkanu i Turskoj za traženje, zaplijenu i konfiskaciju prihoda stečenih online kriminalom, sprječavanje pranja novca na internetu i obezbjeđivanje elektronskih dokaza.

SE će, kako je poručila Dervišagić, nastaviti da podržava Crnu Goru, naročito u oblasti ljudskih prava.

“Iskoristite sva iskustva i znanja eksperata SE iz regiona i država članica EU kako biste ostvarili što bolji i brži napredak na putu ka Uniji“, navela je Dervišagić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Tehnološki sektor podržao rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli, nastavivši...