fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSAD zabrinute zbog najave donošenje zakona o stranim agentima

SAD zabrinute zbog najave donošenje zakona o stranim agentima


Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) duboko su zabrinute zbog mogućih posljedica koje bi predloženi zakon o stranim agentima mogao imati na demokratiju, ljudska prava i osnovne slobode, uključujući slobodu izražavanja i udruživanja u Crnoj Gori, saopštili su iz Ambasade SAD u Podgorici.

Na pitanje Agencije MINA da prokomentarišu inicijativu koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) za donošenje zakona o stranim agentima, iz Ambasade su kazali da bi takav akt mogao da ograniči prostor za građansko djelovanje, stigmatizuje organizacije civilnog društva koje rade na poboljšanju života građana Crne Gore i omete kritički rad nezavisnih medija koji javnost izvještavaju na osnovu činjenica.

Iz Ambasade su naveli da su ti elementi izutetno značajni za sve demokratske institucije i sisteme.

“SAD su duboko zabrinute zbog mogućih posljedica koje bi predloženi zakon o stranim agentima mogao imati na demokratiju, ljudska prava i osnovne slobode, uključujući slobodu izražavanja i udruživanja u Crnoj Gori, NATO savezniku i kandidatu za EU članstvo”, rekli su iz Ambasade agenciji MINA.

Ambasada, kako su objasnili, nije vidjela detalje prijedloga ZBCG-a i ne može da komentariše navodne sličnosti sa američkim Zakonom o registraciji stranih agenata (FARA) iz 1938. na koji se ZBCG poziva.

“FARA je u skladu s međunarodnim obvezama Sjedinjenih Država u vezi s ljudskim pravima i poštuje prava na slobodu udruživanja, mirnog okupljanja i izražavanja. FARA ne nastoji da ograniči djelovanje organizacija civilnog društva ili medija”, poručil su iz Ambasade SAD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije