fbpx
NaslovnicaCrna GoraRegionalna saradnja ključni faktor političke stabilnosti

Regionalna saradnja ključni faktor političke stabilnosti

Podgorica, (MINA) – Regionalna saradnja država Zapadnog Balkana ključni je faktor političke stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog prosperiteta, poručio je premijer Dritan Abazović.

Abazović je to kazao na samitu lidera zemalja Berlinskog procesa, čiji je domaćin njemački kancelar Olaf Šolc.

Kako je saopšteno iz Vlade, nakon pozdravnog govora Šolca i uvodnog obraćanja predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen, počele su radne sesije na kojima se govorilo o regionalnoj saradnji, zajedničkom regionalnom tržištu i sigurnosti snabdijevanja i transformacije.

“Abazović je istakao da je regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana ključni faktor političke stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog prosperiteta i da njegov ideal kao političara predstavlja pomireni region Zapadnog Balkana bez granica, u Evropskoj uniji (EU)”, kaže se u saopštenju.

On je kazao da granice ne treba mijenjati, već da ih treba ih činiti nevidljivim i da proces evropske integracije vodi tom idealu.

Abazović je, kako se navodi u saopštenju, naglasio zadovoljstvo što ima priliku da doprinese nastavku i intenziviranju regionalne saradnje koja će, kako je naveo, imati benefite za sve građane regiona, kroz današnje potpisivanje veoma važnih sporazuma.

Nakon radnih sesija, uslijedila je ceremonija potpisivanja tri regionalna sporazuma o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Navodi se da je Abazović, na marginama Samita, razgovarao sa Fon der Lajen, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, kao i sa brojnim premijerima zemalja članica Unije i država regiona koji danas borave u Berlinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu