fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaRadulović: Vlada obmanula sve međunarodne partnere

Radulović: Vlada obmanula sve međunarodne partnere

Podgorica, (MINA) – Aktuelna vlada je, u prvih nekoliko mjeseci nakon formiranja, uspjela da obmane sve svoje međunarodne partnere, ocijenio je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

“Ono što je u prethodnim vladama započelo kao “osteoporoza državnih institucija”, za vrijeme ove vlade se pretvorilo u institucionalni kancer sa nesagledivim posljedicama”, rekao je Radulović.

On je za Pobjedu ocijenio da je aktuelna vlada uspjela da, kako je kazao, uništi do temelja skoro sve državne institucije.

Prema riječima Radulovića, zbog toga je teško odrediti jedan ili više razloga stagnacije Crne Gore na putu evropske integracije.

“Sve se svodi na izigrano povjerenje, nesposobnost i nastavak institucionalnih zloupotreba i kršenja zakona koje ova vlada, Skupština i svi predstavnici vladajuće većine u institucijama pokazuju od početka vršenja vlasti”, rekao je Radulović.

On je naveo da je aktuelna vlada na početku, kako je kazao, obećavala kule i gradove, na osnovu čega je dobila apsolutnu podršku međunaordnih faktora “koja je trajala nekoliko mjeseci nakon preuzimanja vlasti”.

“U tih nekoliko mjeseci uspjeli su da obmanu sve svoje međunarodne partnere, a da međusobne prevare u političkom i ljudskom smislu dovedu na nivo koji ova zemlja i njen politički život nijesu vidjeli do sada”, smatra Radulović.

On je kazao da su sve najavljene reformske inicijative kompromitovane, kako je naveo, partijskom zloupotrebom, jednostranošću i isključivošću, političkim i ličnim revanšizmom i nepotizmom nevjerovatnih razmjera.

“To nije originalni izum nove vlasti, već je u značajnoj mjeri postojalo i kod Demokratske partije socijalista i njihovih partnera. Međutim, beskrupuloznost i arogantnost u zloupotrebama novih vlastodržaca je navedene devijacije multiplikovala i dovela do apsurda”, rekao je Radulović.

On je naveo da pregovaračka struktura sa Evropskom unijom (EU) nije izolovan sistem i da je riječ o odrazu političkog i ekspertskog kapaciteta vladajuće strukture.

Kako je ocijenio, stagnacija u pregovaračkom procesu, kao i ozbiljno smanjivanje ekspertskih kapaciteta pregovaračke strukture, mogla se detektovati u drugoj polovini mandata prošle vlade.

“Taj trend se nastavio kod nove vlade, ali oni su uspjeli da ga pretvore u kolaps. Biće nam potrebne godine da pregovarački proces i strukturu dignemo iz duboke jame u koju su ih nove vlasti zakopale”, rekao je Radulović.

On je kazao da su svi koji se u regionu bave procesom evropskih integracija su odavno umorni od ponavljanja fraza o neodustajanju od evropske perspektive Zapadnog Balkana.

“Od Zagrebačkog samita je prošlo 21 godina, a od Solunske deklaracije punih 18 godina. Od zamora procesa EU integracije došli smo do procesa koji je na umoru”, rekao je Radulović.

Preka njegovim riječima, privlačnost EU projekta blijedi pod udarima pojedinih lidera zemalja Unije i evropskih institucija.

“EU je dozvolila da se ta privlačnost, u manjoj ili većoj mjeri, zamijeni ulogom koje treće države, poput Rusije ili Kine, imaju u pojedinim zemljama regiona”, rekao je Radulović.

On je ocijenio da nedavno objedinjavanje Crne Gore i Srbije u isti direktorat u Briselu predstavlja otvoreni napad na lidersku poziciju Crne Gore.

“To je pokušaj da se srednjoročno Srbiji omogući preuzimanje liderske pozicije, a da se Crnoj Gori oduzme mogućnost samostalne izgradnje institucinalnih kontakata i djelovanja unutar EU institucija koje su direktno involvirane u tehnički dio pregovora”, rekao je Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije