fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPredviđa se obaveza premijera da prisustvuje kontrolnim saslušanjima

Predviđa se obaveza premijera da prisustvuje kontrolnim saslušanjima

Podgorica, (MINA) – Predsjednik i članovi vlade biće dužni da, na poziv Skupštine, prisustvuju kontrolnim saslušanjima i da na zahtjev poslanika dostave materijale, dokumenta i podatke, obavještenja i objašnjenja, predviđeno je radnom verzijom Zakona o Vladi.

Radnom verzijom zakona, u koju Vijesti imaju uvid, predviđa se i da vlada u tehničkom mandatu može da obavlja tehničke poslove iz svoje nadležnosti, koji se odnose na “izvršavanje redovnih zakonom utvrđenih finansijskih i drugih obaveza koji ne stvaraju nove finansijske obaveze, bez saglasnosti Skupštine”.

”Vlada kojoj je prestao mandat ne može vršiti postavljenja, davati saglasnosti na postavljenja, osim ako se ona sprovode u skladu sa redovnom procedurom i započetim postupcima. Vlada kojoj je prestao mandat može određivati vršioce dužnosti”, kaže se u dokumentu.

Predviđeno je da vlada radi i odlučuje ako sjednici prisustvuje više od polovine članova, kao i da vlada odluke donosi većinom glasova svih članova.

Kako prenosi portal Vijesti, u radnoj verziji se kaže da je mandatar prilikom utvrđivanja predloga za sastav vlade dužan da vodi računa o rodnoj ravnopravnosti i zastupljenosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Prema predloženim rješenjima, vlada može, na predlog premijera, u hitnim slučajevima, na telefonskoj sjednici odlučiti o pojedinim pitanjima, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova vlade.

Precizirano je da se, osim u slučaju ratnog ili vanrednog stanja ili objektivne nemogućnosti da se održi sjednica, na telefonskoj sjednici ne može odlučivati o predlogu vlade o skraćenju mandata Skupštini, raspisivanje državnog referenduma, pitanja povjerenja vladi, predlogu za raspuštanju parlamenta.

Kako se dodaje, na telefonskoj sjednici se ne može odlučivati ni o podnošenju ostavke vlade, podnošenju predloga za promjenu Ustava, utvrđivanju predloga zakona o budžetu i završnom računu budžeta, predlogu zakona za čije je usvajanje u Skupštini predviđena kvalifikovna većina i odlukama o imenovanju, postavljenju i razrješenju.

”Sjednice vlade su otvorene za javnost, izuzev rasprave o tačkama dnevnog reda koje su označene stepenom tajnosti u skladu sa zakonom”, navodi se u dokumentu.

Članom 25 radne verzije Zakona o Vladi predviđeno je da vlada ima 14 ministarstava.

Riječ je o ministarstvima pravde i ljudskih prava, odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, vanjskih poslova, javne uprave, prosvjete i nauke, ekonomije, zdravlja, poljoprivrede i ruralnog razvoja, rada i socijalnog staranja, prostornog planiranja i ekologije, kulture i medija, kao i sporta i mladih.

”Vlada može imati najviše dva ministra bez portfelja”, propisano je dokumentom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije