fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPopović: Izbori najpoštenije rješenje za izlazak iz krize

Popović: Izbori najpoštenije rješenje za izlazak iz krize

Podgorica, (MINA) – Vanredni parlamentarni izbori najpoštenije su rješenje za izlazak iz krize, a njih bi trebalo da pripremi tehnička vlada nacionalnog jedinstva, sastavljena od svih parlamentarnih subjekata, kazao je poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović.

Popović je ocijenio da svaki dan tehničkog mandata smijenjene Vlade premijera Zdravka Krivokapića nanosi veliku štetu Crnoj Gori i može dovesti do nesagledivih i nekontrolisanih posljedica.

“S druge strane, čitav proces formiranja nove zakonodavne i izvršne vlasti teče veoma neozbiljno, izgleda da inicijatorima i ne treba kvalifikovana većina od najmanje 49 poslanika”, kazao je Popović agenciji MINA.

On je naveo da bi zamjena Vlade Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića za, kako je kazao, vladu samo Abazovića, bila kontraproduktivna.

Takva zamjena, kako smatra Popović, ne bi riješila nijedan crnogorski problem, već bi ih samo umnožila.

“Vanredni parlamentarni izbori su najpoštenije rješenje izlaska iz krize a treba ih pripremiti tehnička Vlada nacionalnog jedinstva, sastavljena od svih parlamentarnih subjekata po uzoru na koncentracionu vladu, koju je Crna Gora imala u najtežem periodu naše novije istorije, od 1993. do 1996. godine”, smatra Popović.

Kako je naveo, ta vlada je tada pomirila Crnu Goru i dovela je u sigurnu luku, uprkos ratu i inflaciji.

“Nesporno je da se Crna Gora u teškim vremenima može izdići iznad partijskih i ideoloških interesa, kroz politički dijalog stvoriti platformu za građanski konsenzus”, istakao je Popović.

Na pitanje da li će LP, nakon posljednjih dešavanja na Cetinju, podržati manjinsku vladu i pod kojim uslovima su spremni da je podrže, Popović je kazao da su događanja u Prijestonici negativno uticala na opoziciju.

On je precizirao da su ti događaji uticali na jedinstvo suverenističke, proevroatlantske opozicije i strpljivo građenu slogu 40 poslanika u posljednjih 18 mjeseci.

“U presudnom vremenu po crnogorske nacionalne interese, kada smo uspjeli da u parlamentu ubjedljivo srušimo kleronacionalističku Vladu i razriješimo predsjednika Skupštine, dozvolili smo sebi politički suicid, pobijeđeni smo od uskostranačkih interesa”, naveo je Popović.

Prema njegovim riječima, Cetinje i Belveder, na kojima je postavljen temelj moderne crnogorske države, trebao je da označi preporod nezavisne i suverene Crne Gore iz 2006. godine, kao i građanski konsenzus za dalji demokratski razvoj države.

On je kazao da će najviši organi LP donijeti odluku o eventualnoj podršci budućem mandataru u Parlamentu, na osnovu programa i predloženog sastava Vlade.

Popović je dodao da je za tu partiju za sada prihvatljiva samo opcija tehničke koncentracione Vlade nacionalnog jedinstva, sa kvalifikovanom dvotrećinskom većinom ili podrškom od najmanje 49 poslanika.

“Koja bi imala političku moć i deblokirala evropske integracije i vladavinu prava, deblokirala posrnulu privredu i ekonomski razvoj, sprovela reformu izbornog zakonodavstva, pomirila Crnu Goru i pripremila vanredne parlamentarne izbore sljedeće godine”, naveo je Popović.

On je istakao da je ubijeđen da će se novi predsjednik Skupštine birati iz parlamentarne grupacije 43 poslanika, koja je razriješila prethodnog šefa parlamenta.

“Svaka druga varijanta bi bila apsurdna, licemjerna i politički neukusna. Iako je u crnogorskoj politici sve moguće, ne vjerujem da će se naći, najmanje deset poslanika, poslovnički potrebnih za kandidaturu šefa parlamenta, koji će predložiti nekog drugog”, kazao je Popović.

Popović je naveo da bi volio da to bude poslanica, koja bi mogla da, prema njegovim riječima, smiri često uzavrele strasti u Skupštini.

Kako je dodao, na taj način bi se deklarativna rodna ravnopravnost podigla na viši nivo.

Upitan da li su iz Liberalne partije sa nekim razgovarali o manjinskoj vladi i kada očekuju razgovore, Popović je rekao da nijesu imali nikakvih poziva za razgovore i da će biti strpljivi i vjerovati u skoro formiranje vlade.

Popović je istakao da su liberali sve podredili razvoju građanske, sekularne, demokratske, antifašističke i evropske Crne Gore.

On je kazao da su dali maksimalan doprinos kao predlagači inicijativa za smjenu Vlade i predsjednika Skupštine, a iz medija saznaju za neke inicijative za izbor nove zakonodavne i izvršne vlasti.

“Nikakvih poziva za razgovore sa Liberalnom partijom nije bilo, bićemo strpljivi i vjerovati u skoro formiranje Vlade kojoj će LP dati 49. glas”, rekao je Popović.

Popović je kazao da je jasno da crnogorski nacionalni interesi nijesu u ovoj godini ni problematični otvoreni Balkan, ni popis stanovništva.

Kako je naveo, moglo bi se razgovarati o istovremenom potpisivanju temeljnog ugovora države sa Crnogorskom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

To bi, prema riječima Popovića, moglo dovesti do pomirenja unutar pravoslavnog stanovništva, koje čini oko 75 odsto stanovništva Crne Gore.

Popović je, o protestima koji se organizuju, kako se poručuje, protiv izdaje izborne volje, kazao da je sloboda okupljanja i protestovanja ustavno pravo, ali da se sa tim pravima ne smije manipulisati i na taj način ugrožavati sam nivo dostignute demokratije u Crnoj Gori.

“Politički subjekti, naročito u kriznim vremenima, moraju pokazati odgovornost prema državi i građanima. Ničije fotelje nijesu važnije od građanskog mira i suživota”, zaključio je Popović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...