fbpx
NaslovnicaCrna GoraPejović: Dobijanje IBAR-a nagovještaj totalnog napretka

Pejović: Dobijanje IBAR-a nagovještaj totalnog napretka

Podgorica, (MINA) – Dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR) samo je nagovještaj totalnog napretka Crne Gore, rekao je potpredsjednik Skupštine i član Predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES) Boris Pejović.

On je na konferenciji za novinare rekao da dobijanje IBAR-a predstavlja krunu rada svih resora.

“Preko 80 odsto naših građana vidi Crnu Goru kao članicu EU. Više se ne postavlja pitanja da li ćemo biti punopravna članica EU, već kada ćemo biti”, naveo je Pejović.

On je poručio da Vlada, uz pomoć konstruktivnog dijela opozicije, piše nove stranice pozitivnih promjena.

“Ovo je samo nagoveštaj perioda totalnog napretka. Uspostavićemo vladavinu prava i vrlo brzo zatvoriti velike teme koje opterećuju društvo”, rekao je Pejović.

Kako je naveo, uprkos konstantnim napadima i osporavanjima rada Vlade i parlamentarne većine uoči dobijanja IBAR-a, ciljevi ostaju nepromenjeni i Crnu Goru ništa nas ne može skrenuti sa evropskog puta.

“Crna Gora je dobila dugo očekivani IBAR jer je poslije više godina odblokirala procese. Izabrali smo vrhovnog državnog tužioca, članove Sudskog savjeta i sudiju Ustavnog suda, čime će pravosune institucije postati funkcionalne”, kazao je Pejović.

On je istakao da su napravljeni značajni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a usvojeni su i medijski zakoni.

“U međuvremenu su prepoznati konkretni rezultati. Idemo naprijed, čvrsto uvereni da ćemo postići krajnji cilj – članstvo Crne Gore u EU”, rekao je Pejović.

Poslanica PES Jelena Nedović rekla je da je sve moglo biti završeno i ranije.

“Prethodne Vlade su samo deklarativno zastupale evropske integracije, ali nijesu imale kapaciteta i političke volje da sprovedu ovaj process do kraja ili IBAR-a. Zato što su se plašile pravde i ekonomskog blagostanja građana”, rekla je Nedović.

Kako je kazala, oni su itekako željni pravde, a državi je potrebna jaka ekonomija.

“Sporazum o stabilizaciji i priključenju je potpisan 2007., kandidat smo od 2010., a poslije 17 godina, novoosnovani PES, na čelu sa Milojkom Spajićem, dobija IBAR”, rekla je Pejović.

Ona je istakla da su za dobijanje IBAR-a zaslužni Skupština, Vlada i Vladini timovi koji su naporno radili prethodnih sedam mjeseci.

Nedović je istakla da je Crna Gora prva država kandidat koja dobija IBAR po novoj metodologiji.

“Dobijanje IBAR-a će nam omogućiti zatvaranje poglavlja, unapređenje pravosudnog sistema i ispunjavanje obaveza iz reformske agende”, navela je Nedović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije