fbpx
NaslovnicaCrna GoraMustafić: Bošnjački narod snažno podstiče evroatlantsku perspektivu regiona

Mustafić: Bošnjački narod snažno podstiče evroatlantsku perspektivu regiona

Podgorica, (MINA) – Bošnjački narod opredjeljen je za suživot, stabilnost i demokratske standarde i snažno podstiče evroatlantsku perspektivu država regiona, kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća (BV) u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

Mustafić i predsjednik Izvršnog odbora BV Mirsad Rastoder, sa drugim predstavnicima bošnjačkih vijeća iz regiona, razgovarali su u Sarajevu sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denisom Bećirovićem i predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH, Kemalom Ademovićem.

Mustafić je, kako su naveli, u Sarajevu predsjedavao redovnom sjednicom regionalne Kancelarije bošnjačkih vijeća, koja obuhvata vijeća i organizacije iz BiH, Crne Gore, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (SAD i Kanade), koja je razmatrala važna pitanja međusobnog povezivanja, u cilju jačanja institucionalne saradnje.

Mustafić je rekao da očekuje od BiH i njenih institucija veću proaktivnost, posebno u očuvanju identiteta, kao i unapređenja stanja u oblastima obrazovanja i kulture i pitanjima koji se tiču statusa Bošnjaka u svim državama regiona, u kojima su pripadnici toga naroda autohtoni i utemeljeni u istorijskoj i društvenoj realnosti.

„Bošnjački narod je u svim državama u regionu opredjeljen za suživot, stabilnost i demokratske standarde i snažno podstiče euro-atlansku perspektivu tih država i gradi prijateljske odnose“, kazao je Mustafić.

Iz BV su naveli da su na sjednici Kancelarije za koordinaciju bošnjačkih vijeća dogovorene incijative, koje će u formi zaključaka biti dostavljene državnim institucijama u Sarajevu.

Te inicijative, kako su rekli, odnose se na potrebu organizovanog i sistemskog pristupa u očuvanju nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta bošnjačkog naroda, i veće uključenosti bošnjačkih vijeća u međudržavnoj komunikaciji, posebno u pitanjima koja se tiču društvenog položaja bošnjačkog naroda u BiH i državama regiona.

„Mustafić i Rastoder su bili i gosti godišnje Akademije Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, koje je obilježilo 31 godinu postojanja i rada, gdje su dodjeljene godišnje nagrade i priznanja te organizacije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ta organizacija ovogodišnje priznanje počasnog člana dodijelila poznatom privredniku i filantropu iz Crne Gore Hajrizu Brčvaku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...