fbpx
NaslovnicaCrna GoraGorčević: Opsežnim reformama učinili smo pristupanje EU realnim

Gorčević: Opsežnim reformama učinili smo pristupanje EU realnim

Podgorica, (MINA) – Crnogorska administracija neumorno radi kako bi ispunila sve zahtjeve i dobila Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), Gorčević je u Sofiji, na panel debati “Ubrzana integracija: ulaganje u Evropsku bezbjednost”, kazala da, nakon 12 godina pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU), ono tek sad izgleda kao stvarnost.

„Ozbiljnim i opsežnim reformama koje smo u kratkom periodu ostvarili, učinili smo da pristupanje EU ne bude više nedostižan san, nego realnost na dohvat ruke“, poručila je Gorčević na debati koju su organizovali Alde partija, Atlanski klub i Evropski liberalni forum u Sofiji.

Gorčević je, na panelu koji je moderirala rektorka Koledža Evrope Federika Mogerini, a na kome su učestvovali predstavnici država Zapadnog Balkana, Turske i Rumunije, kazala da Crna Gora ima realnu šansu i istorijsku priliku da u kratkom vremenskom periodu pristupi zajednici evropskih država i naroda.

Ona je istakla da postoji opšti društveni koncenzus po tom pitanju i da nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da više od 80 odsto građana Crne Gore podržava članstvo države u EU.

„Naša misija je da uključimo cijelo društvo u taj proces i mislim da smo već uspjeli pokrenuti stvari. Imamo konsenzus u Skupštini oko pitanja koja se tiču pregovara sa EU“, navela je Gorčević.

Ona je dodala da su u pregovarački proces uključili civilno društvo, nevladin sektor, međunarodne organizacije.

Gorčević je istakla da crnogorska administracija neumorno radi da ispuni sve potrebne zahtjeve i dobije IBAR za poglavlja 23 i 24.

Kako je dodala, konačno postoji istinski dijalog i partnerstvo se Evropskom komisijom (EK) i komunikacija na dnevnom nivou.

„Mi smo mala država, imamo nedovoljne administrativne kapacitete i potrebna nam je dodatna ekspertska podrška u svim oblastima, a EK i sve države članice su više nego voljne da pomognu“, navela je Gorčević.

Prema njenim riječima, dobijanje IBAR-a za Crnu Goru predstavlja otvaranje nove, ništa manje zahtjevne faze pregovaračkog procesa.

Kako je istakla Gorčević, iako je značajan posao obavljen, pred Crnom Gorom je još zahtjevnih obaveza na ispunjenju svih uslova za postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Gorčević je, govoreći o Novom planu rasta za Zapadni Balkan, kazala da je njegova vrijednost za Crnu Goru ne samo ekonomska, već i reformska, jer uključuje i dodatne mjere u oblasti vladavine prava, koja je u fokusu pregovaračkog procesa.

Osim toga, kako je istakla, posebna vrijednost Plana rasta je jačanje veza između zemalja Zapadnog Balkana, koje imaju novu motivaciju za saradnju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije