fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaFokus da bude na zaustavljanju eskalacije sukoba

Fokus da bude na zaustavljanju eskalacije sukoba

Podgorica, (MINA) – Parlamentarci OEBS-a pozvali se na povratak bilateralnom i multilateralnom dijalogu Rusije i Ukrajine, navodeći da fokus sada mora biti na zaustavljanju eskalacije sukoba.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, zimsko zasijedanje Parlamentarne skupštine (PS) OEBS-a održano je u hibridnom formatu, u četvrtak i petak.

Navodi se da su prvog dana zasijedanja, održani ssastanci Stalnog odbora, plenarno zasijedanje i sastanak Odbora za politička pitanja i bezbjednost.

Dodaje se da je u fokusu parlamentaraca bila ruska vojna operacija u Ukrajini.

“Na sastanku Stalnog odbora u debati je učestvovalo 28 poslanika koji su u većini jasno izrazili protivljenje napadu na Ukrajinu i duboku zabrinutost za živote civila”, kaže se u saopštenju.

Generalna sekretarka OEBS-a Helga Šmid najoštrije je osudila rusku vojnu akciju protiv Ukrajine.

Kako je kazala, Rusija se opredijelila za silu umjesto za dijalog.

Na zajedničkoj sjednici tri glavna odbora predsjednik Parlamenta Austrije, Volfgang Sobotka, kazao je da osuđuje ruske napade na teritorijalni integritet Ukrajine, i da izvrtanje istorije ne može negirati pravo Ukrajine na njen suverenitet.

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau rekao je da ničim izazvana sveobuhvatna invazija Rusije na ukrajinske gradove i sela predstavlja fundamentalno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i Završnog akta iz Helsinkija, i da najstrože osuđuje ruski čin agresije.

Predsjednica PS OEBS-a Margareta Sederfelt kazala je da ruska vojna invazija na Ukrajinu predstavlja jasno i grubo kršenje osnovnih normi međunarodnog prava i principa OEBS-a.

Ona je navela da parlamenti moraju biti oruđe za deeskalaciju a ne oružje za konfrontaciju.

Tokom debate na zajedničkoj sjednici tri glavna odbora, šef ukrajinske delegacije Mikita Poturajev opisao je situaciju sa kojom se suočava ta država, upozoravajući da će padom Ukrajine biti ugrožena i evropska bezbjednost.

Ruska parlamentarka Tatjana Kusaiko u svom obraćanju kazala je da vojna operacija u Ukrajini ima za cilj zaštiti civila u Donbasu.

“Parlamentarci OEBS-a su podvukli da fokus sada mora biti na zaustavljanju eskalacije sukoba, pozivajući na povratak bilateralnom i multilateralnom dijalogu”, kaže se u saopštenju.

Sastanak Odbora za politička pitanja i bezbjednost otvorio je predsjednik Odbora Ričard Hadson koji je kazao da se osnove bezbjednosnog poretka, uključujući obaveze poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u ovom trenutku, “flagrantno i namjerno krše”, kroz sprovođenje neprovocirane invazije na drugu državu.

Potpredsjednik Odbora Kostel Dunava, otvarajući debatu o povećanim tenzijama na prostoru OEBS-a i potrebi za međuparlamentarnim dijalogom, istakao je razorni uticaj rata na građane Ukrajine, a potencijalno i na cijeli region OEBS-a.

Navodi se da su drugog dana zasijedanja održani sastanci Odbora za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu i Odbora za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja.

Na sastanku Odbora za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu predsjednik Odbora Pere Joan Pons kazao je da invazija velikih razmera na slobodne i nezavisne zemlje nikada ne bi trebalo smatrati legitimnim sredstvom za ostvarivanje interesa nacionalne bezbjednosti.

On je napomenuo da će ono što se dešava u Ukrajini imati ogroman uticaj na ekonomsku i ekološku bezbjednost, što bi, kako je dodao, uz remetilački efekat pandemije COVID-19, moglo negativno uticati na rast i razvoj.

U specijalnoj debati o trgovini ljudima u globalizovanoj ekonomiji naglašena je potreba za novim zakonima u oblasti OEBS-a za borbu protiv trgovine ljudima i rada robova.

Navodi se da je zimsko zasijedanje završeno sastankom Odbora za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja.

U fokusu debate bila je uloga nepristrasnih medija u kriznim vremenina, pri čemu je akcenat stavljen na aktuelni sukob u Ukrajini.

Sastancima u Beču prisustvovao je šef delegacije Crne Gore u PS OEBS-a Slaven Radunović.

Uoči početka zimskog zasijedanja, Radunović se sastao sa visokim komesarom za nacionalne manjine u OEBS-u Kairatom Abdrahmanovim.

Tokom sastanka, Abdrahmanov se osvrnuo na nedavnu posjetu Crnoj Gori, i istakao da su tom prilikom politički predstavnici nacionalnih manjina sa kojima se sastao izrazili zadovoljstvo stepenom integracije etničkih grupa koje predstavljaju, u crnogorskom društvu.

Govoreći o evropskom putu Crne Gore, Radunović je kazao da je evropska integracija “dvosmjerna ulica”, i da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ne zavisi isključivo od država aspiranata.

Ambasador je istakao da za državu iz koje dolazi, Crna Gora predstavlja veoma atraktivnu turističku destinaciju, o čemu svjedoči povećan broj turista iz Kazahstana.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo riječi i o unutrašnjim prilikama u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...