fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Vlada će pasti ako bude potpisan ovakav ugovor sa SPC

Đukanović: Vlada će pasti ako bude potpisan ovakav ugovor sa SPC

Podgorica, (MINA) – Vlada će pasti ako bude potpisan ovakav ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Prema riječima Đukanovića, Demokratska partija socijalsta (DPS), na čijem je čelu, u tom slučaju nema manevarskog prostora već će ići sa inicijativom ka Skupštini za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

“Nećemo izglasavati nepovjerenje parlamentu jer tada ne bi mogli da donosimo odluke na evropskom putu. Parlament bi nastavio da funkcioniše sve do izbora”, rekao je Đukanović u intervjuu za Televiziju N1.

On je naveo da je siguran da ovo nije najbitnije političko pitanje u Crnoj Gori, ali da ga je društvo i medijsko spinovanje učinilo takvim.

Preambulu ugovora smatra problematičnom jer predstavlja “krivotvorenje istorije Crne Gore”.

Đukanović je kazao da mu nije senzacionalno iznenađenje to što je premijer Dritan Abazović najavio potpisivanja ugovora sa SPC početkom avgusta.

“On se opredijelio da ne prihvati sugestije da obavi inkluzivniji proces konsultacija prije nego Vlada donese odluku o ugovoru. Tačno je, naknadno je prihvatio da se ne potpiše ugovor dok se konsultacije ne obave”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, sve što je urađeno potom bilo je trapavo, i nije došlo do formiranje ekspertskog tima.

“Suštinski on je odluku donio na sjednici Vlade i očekivalo se da će se odlučiti i na potpisivanje ugovora sa SPC”, rekao je Đukanović.

Komentarišući prethodno usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, Đukanović je rekao da je sadržaj ugovora bio dobar, ali da ga ne bi ponovio u tom vremenu.

“Ali ga sigurno ne bih mijenjao zbog pobjede na izborima. Bila je greška u načinu komunikacije zakona sa javnošću i vremenu komunikacije”, rekao je Đukanović, prenosi Pobjeda.

Na pitanje da li su neke njegove izjave pritisak na pravosuđe, Đukanović je rekao da je bio svjestan da otvara temu za koju veći dio javnosti neće imati razumijevanje.

“Ne, nije riječ o tome i tokom vršenja državnih poslova sam se držao po strani da ne kažem nešto što može biti pritisak na pravosuđe”, kazao je on.

Đukanović je rekao da treba procijeniti da li je potrebno određivati pritvor, da li je potrebno praviti spektakularna hapšenja i stavljati lisice rektoru jednog univerziteta.

“Ovdje se senzacionalnim hapšenjem brukaju ljudi”, rekao je Đukanović, dodajući da svi koji su kršili zakon moraju da odgovaraju.

On je rekao da je Abazoviću više puta rekao da je njegova Vlada hapšenja poistovijetila sa dostignućima vrijednim evropskih priznanja.

“Ja ne vjerujem da Evropska unija vidi samo hapšenja”, kazao je Đukanović.

Komentarišući slučaj Pandora papiri, Đukanović je rekao da je njegov sin dao sve informacije u tužilaštvu i da je u toku međunarodna pravna komunikacija, odnosno tumačenje tih izjava.

“Sadržina tih iskaza je da te firme ne samo da nijesu radile, već nijesu imale otvorene ni bankarske račune”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je imao firme formirane u Crnoj Gori koje su imale prenos ovlašćenja na drugo lice.

“To sam finalno prenio kao poklon svom sinu”, naveo je Đukanović.

Đukanović je rekao i da je najmanje 30 godina jedan od važnijih političkih aktera u Crnoj Gori.

“Imam dosta kritičan odnos prema takvoj praksi. Tri puta sam donosio odluku da napustim politiku, ali je sticaj okolnosti donio potrebu da se vratim u politički život”, rekao je Đukanović.

On je rekao da žali što je još u političkom životu, ali da ne najavljuje odlazak.

“Danas ne najavljujem ništa. Naravno, uvijek sam mogao da donesem odluku da napustim politiku, ali te odluke nijesu jednostavne”, rekao je Đukanović.

On je kazao da nije još odlučio da li će se kandidovati 2023. na predsjedničkim izborima.

Đukanović je rekao da državna politika Srbije mora da prihvati da je Crna Gora nezavisna država koja ima pravo na izbor svog puta.

„Da prestane sa ocjenama, koje ste kao i ja puno puta pročitali, od predsjednika (Aleksandra) Vučića kao ključna zamjerka njegovom prethodniku Borisu Tadiću – da je pustio Crnu Goru da ode”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crnu Goru nije niko puštao.

“Crna Gora je hiljadugodišnja država koja je svojom voljom ušla u drugu Jugoslaviju, bila njen dio sve do devedesetih, ostala dio Savezne Republike Jugoslavije poslije raspada SFRJ, koja je u datom trenutku odlučila da obnovi svoju nezavisnost i to je stvar naše volje“, kazao je Đukanović.

On je rekao da je fotografija na kojoj je u društvu Vučića i bivšeg palestinskog obaveštajca Mohameda Dahlana nastala u kući Vučića i da ne može da se precizno sjeti koje godine je to bilo.

„Mislim da je predsjednik Vučić upravo bio prešao na predsjedničku dužnost, prethodno je bio u Vladi, potpredsjednik, pa predsjednik. Ali to je bilo vrijeme kada bi se dogovarali da porazgovaramo“, kazao je Đukanović.

On je rekao da su razgovarali o raznim političkim pitanjima.

“Najmanje je tu bilo pitanja odnosa Srbije i Crne Gore, jer su tada ti odnosi izgledali dobro”, dodao je Đukanović.

Kako je naveo, bilo je više pitanja koja su se ticala ekonomskog i političkog razvoja i neke spoljnopolitičke saradnje.

“Ja sam, imajući u vidu dugi staž, imao više iskustva i saradnje sa određenim zemljama, regijama. Trudio sam se da to iskustvo podijelim sa Vučićem, računajući da od toga može biti samo dobro i Srbiji”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Dahlan se tada zatekao u Beogradu.

„U jednoj fazi, ne u toku čitavog razgovora, kada smo Vučić i ja završili naše teme, onda nam se pridružio, popili smo piće“, naveo je Đukanović.

On je dodao da „koliko god se neki centri trudili da od njega naprave antisrbina“, da im to ne polazi za rukom.

„Nijesam ni antisrbin, ni antihrvat, ja sam Crnogorac, čovjek koji ima najbolje emocije prema svima koji žive u Crnoj Gori, prema svima iz našeg okruženja, svim ljudima generalno. Prema tome, zašto bih izbjegavao Srbiju, Beograd? Ne pada mi napamet“, istakao je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...