fbpx
NaslovnicaCrna GoraBorba protiv organizovanog kriminala i korupcije apsolutni prioritet

Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije apsolutni prioritet

Podgorica, (MINA) – Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije apsolutni je prioritet države i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), poručeno je sa sastanka resornog ministra Danila Šaranovića sa ambasadorkom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

Iz MUP-a je saopšteno da su se sagovornici saglasili da su vladavina prava, jačanje preventivne komponente u radu policije i suočavanje sa rizikom infiltracije korupcije i organizovanog kriminala u službe bezbjednosti, samo jedni od ključnih postulata na kojima treba da počiva budući rad tog resora.

„Na sastanku se posebno izdvojio zaključak da je odlučna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije apsolutni prioritet MUP-a i Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Šaranović je zahvalio EU na dosadašnjoj podršci kroz realizaciju brojnih zajedničkih projekata i istakao da je uvjeren da će naredni period biti obilježen još vidljivijom saradnjom i još boljim rezultatima.

„Najskorije usvajanje izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću umanjiće potencijal organizovanih kriminalnih grupa“, naveo je Šaranović.

Kako je kazao, jedan od urgentnih zadataka je i dosljednja implementacija Strategije o borbi protiv transnacionalnog kriminala.

Popa je kazala da MUP i u narednom periodu može računati na podršku i ekspertsku pomoć i istakla je otvorenost za nove inicijative, u skladu sa iskazanim potrebama.

Šaranović je poručio da imaju jasne pravce daljeg razvoja i dodao da će fokus biti na unapređenju kadrovskih i tehnoloških kapaciteta.

On je rekao da je, takođe, izuzetno značajno dalje jačanje saradnje sa partnerskim državama i Europolom, kao i integrisano upravljanje granicom u skladu sa najboljim praksama EU.

Šaranović je kazao da je uvjeren da će uloga MUP-a biti presudna u integracijskom putu Crne Gore, kroz ispunjenje preostalih privremenih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

„Jasna vizija i profesionalizam biće garant napretka u radu MUP-a, a obezbjeđivanje sigurnosti za sve građane preduslov je razvoja i na drugim poljima“, zaključeno je na sastanku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije