fbpx
NaslovnicaCrna GoraBojović: Vlada bi mogla potrajati do kraja mandata u slučaju dogovora PES-a...

Bojović: Vlada bi mogla potrajati do kraja mandata u slučaju dogovora PES-a i ZBCG

Podgorica, (MINA) – Aktuelna Vlada bi mogla potrajati do kraja mandata ako se Pokret Evropa sad (PES) i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) dogovore oko njene rekonstrukcije, kazao je funkcioner Građanske inicijative 21. maj Rade Bojović, navodeći da taj proces neće biti lak.

On je rekao da su svi svjesni da slijedi rekonstrukcija Vlade, ali da je upitno kako i na koji način, nezavisno od sporazuma kojim je predviđeno da treba da bude krajem godine.

Bojović je ocijenio da premijer Milojko Spajić ima samo loša rješenja kada je u pitanju rekonstrukcija.

“Može da prihvati sve ove političke stranke koje su pod direktnom kontrolom Beograda, tu našu lokalnu perifernu desnicu, ili da sve to razvali i napravi neki dil sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i njenim saveznicima”, rekao je Bojović agenciji MINA.

On je kazao, da u prvoj varijanti Vlada može da traje.

“U drugoj varijanti on pravi Vladu sa DPS-om i tog trenutka njemu stranka upada u krizu i puca. Imajte u vidu i faktor (Jakova) Milatovića koji očigledno nije naklonjen takvom epilogu”, naveo je Bojović.

On je dodao da Spajić, ukoliko se opredijeli za treću varijantu – da ide na nove izbore, iz toga ne može sigurno politički kapitalizovati, pa je i to loše rješenje.

“Najrealnije varijante su da se napravi jedan ovako truli dogovor između PES-a i DF-a, uključujući sve ove faktore sa strane, i da to onda potraje do kraja mandata”, rekao je Bojović.

Kako je kazao, PES i ZBCG na taj način preživljavaju lično i politički.

Bojović je ocijenio da je to realnija varijanta nego da se te partije uruše u novom izbornom procesu iako, kako je dodao, ne treba isključiti ni nove izbore.

On je kazao da izbore ne treba isključiti samo u slučaju da dođe do konfortacije, gdje bi došao žešći politički odgovor od zvaničnog Brisela ili Vašingtona zbog ponašanja crnogorske Vlade.

“To će zavisiti od toga u kojoj meri će jedan DF, koji je produžena ruka Vučića, biti spreman da ima višak konstruktivnosti”, rekao je Bojović.

On je istakao da crnogorski put u EU nije moguć bez obračuna sa Vučićevom politikom.

“Jer zvaničnoj Srbiji i Vučiću lično ne odgovara nikakva Crna Gora, niti bilo koji drugi kandidat koji će da prednjači pred Srbijom na bilo koji način, da bude neko ko će da bude opomena na dnevoj bazi jednoj autokratskoj, poludiktatorskoj politici, duboko nacionalističkoj”, rekao je Bojović.

On je kazao da je, kada je u pitanju rekonstrukcija Vlade, evidentna politička neiskrenost svih aktera koji u tome treba da učestvuju, uključujući i Spajića.

Kako je naveo Bojović, upitno je kada se od Spajića čuje da je spreman da uđe u rekonstrukciju što ranije.

“Ne kažem da se to neće desiti, to je sada mjerkanje odnosa snaga i testiranje zapadnog faktora šta će reći Brisel i Vašington na to, imaći u vidu da su oni bili na jeziku žestoki protivnici da reslo DF postane dio izvršne vlasti”, rekao je Bojović.

On je ocijenio da predsjednik Skupštine Andrija Mandić pokušava retorički da normalizuje poziciju njegove stranke ili Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića.

“On na taj način pokušava da pokaže jedan vid lojalnosti prema evropskim integracijama i da se pokuša ispeglati otvaranje vrata njihovom političkom uticaju u izvršnoj vlasti”, dodao je Bojović.

Kako je kazao, veliki je znak pitanja koji će epilog biti, ali je činjenica da će, ukoliko dođe do spajanja PES-a i ZBCG, to biti jedna vrsta političke prinude, a ne želja većinskog dijela PES-a.

Bojović je, govoreći o aktuelnoj Vladi, rekao da to što je konstituisana u “minut do 12” najbolje govori u kojoj mjeri je zdrav politički produkt.

“Očigledno je da su Spajić i njegova paritja tražili rješenje, da nekako nešto skrpe, zbog uticaja unutrašnjih faktora u partiji, javnosti i ključnog spoljnog faktora koji je učestvovao u formiranju – Vučić i Vučićev režim”, rekao je Bojović.

On je istakao da ne bi mogao da izdvoji šta je to značajno Vlada uradila od formiranja, izuzev uobičajene već viđene proevropske retorike i nekih formalnih birokratskih dočeka u Briselu.

Prema ocjeni Bojovića, jedini Spajićev uspjeh može da bude to što je uspio da anestezira opoziciju da odustane od bojkota “nekredibilnog, nekompetentnog i sumnjivog popisa”.

“I na taj način da u samom startu svog rada, ako ništa drugo sačuva početnu stabilnost vlade, čime je naravno ova zlosretna crnogorska opozicija njemu napravila značajan ustupak, očekujući sigurno određene koncesije ili nadajući se da će postati dio vlasti u nečemu što je politička turbulencija koja nesumnjivo slijedi”, rekao je Bojović i dodao da tu misli na DPS i saveznike te partije.

Ulazak djelova bivšeg DF-a u vlast, prema riječima Bojovića, opredijelila je činjenica da PES iznutra nije mogao da preživi bilo kakvu drugu alternativu.

“Druga alternativa je bila tako da se ide na vanredne izbore, poslije čega bi ta sranka bila politički mrtva, ili da naprave koaliciju sa DPS-om cijena toga bi bio raspad te političke partije”, ocijenio je Bojović.

Kako je kazao, PES nema nikakve obrise ideološke partije, već je skup raznih interesa i “političkih pritoka”.

Bojović smatra da je Spajić izabrao varijantu za koju je u tom trenutku cijenio kao najmanje zlo i način da nekako prezivi do daljeg.

Govoreći o reformi izbornog zakonodavstva, Bojović je ocijenio da partijama nije u interesu izborna reforma.

“Jer ako biste radili reformu izbornog zakonodavstva na način da razbijete partitokratski sistem koji destruira i uništava Crnu Goru decenijama, onda su oni svi u problem”, rekao je Bojović i dodao da će partije više ići na to da prave “šminkeraj” izbrnog zakonodavstva.

On je istakao da se ne misli samo na otvorene liste kojima bi bilo omogućeno da građani naprave neke korekcije u odnosu na lidere koji upravljuju partijama, nego na sva rešenja koja su nužna da bi se razbio partitokratski, trgovanski, feudalni sistem.

Bojović je kazao da se tu otvara pitanje cenzusa i možda zabrane predizbornih koalicija.

“Da onemogućite političke trgovine i činjenice da na kraju dobijete u parlamentu po 15-20 političkih stranaka, mislim da trenutno ima 18. Politika se pretvara onda u lešinarenje”, rekao je Bojović.

On je ocijenio da danas, oni koji žele dobro Crnoj Gori, moraju da imaju jedan antisistemski, reformatorski stav.

Upitan da prokomentariše poruke sa međuvladine konferencije u Briselu, Bojović je ocijenio da je to jedan u nizu besmislenih skupova i konferencija, koji ne znače ništa.

“Priča o tome da ćemo se mi kvalifikovati za dvije ili tri godine je, po meni, sve prazna priča, ne samo zbog toga što ovdje nema kapacitet da se napravi ta vrsta političke pripreme, nezavisno od ovih malih iskoraka”, rekao je Bojović.

On je kazao da se izbor Vrhovnog državnog tužioca (VDT), nakon četiri godine, predstavlja kao veliki institucionalni podvig.

Bojović smatra da će Vlada vrlo teško moći da preskoči poglavlja 23 i 24.

“Jer ovo društvo je poprimilo onako “gusarske” elemente u mnogo čemu, a pogotovo u nečemu što je takozvana pravna država”, kazao je Bojović.

Upitan šta je glavni razlog da Milorad Marković dobije podršku u parlamentu, Bojović je kazao da je činjenica da su se svima poklopili neki politički interesi.

“Očigledno je da je izabrani kandidat nekima bio možda najbolje rješenje, a nekima najmanje loše rješenje, zavisno od toga kako je ko glasao”, rekao je Bojović.

On je dodao da su svi htjeli da se predstave kao politički igrači koji su pro-evropske orijentacije.

“I smatrali su da bi u ovom trenutku, imajući u vidu veliki pritisak i očekivanja od Briselske administracije, za njih bilo kontraproduktivno da nijesu izabrali VDT-a”, rekao je Bojović.

Bojović smatra da Andrija Mandić može da bira između dvije stvari.

“Da ide u pravcu u kojem je svojevremeno išao Novak Kilibarda i da ostane usamljen i odbačen sa svojim istomišljenicima. Ili da ovako pokuša da igra jednu providnu, jeftinu, lukavu politiku, a da ostane na magistralnom pravcu onoga što on jeste – Vučićeva marioneta”, kazao je Bojović.

On je dodao da mu je bliža varijanta da Mandić ne izabere put Kilibarde, nego da bude ono što i sada jeste.

Bojović je, govoreći u unutarstranačkim izborima u DPS-u, rekao da je to djelovalo kao fingiranje unutrašnje demokratije i politička farsa.

“Epilog te unutarstranačke izborne procedure je takav da ste dobili isto vođstvo uz jednu korekciju vezanu za potpredjedsničko mjesto koje pripada, kako su oni to definisali, ženskom polu”, rekao je Bojović i dodao da je to izgledalo kao jedna predstava.

Kako je kazao, DPS je objektivno dobio novog predsjednika partije Danijela Živkovića, a subjektivni je da je to i dalje Milo Đukanović.

“Nema nikakve dileme da je to partija koja je pokušala da isfingira nekakve promjene. Što se tiče njihove reformske priče od toga nije bilo ništa”, ocijenio je Bojović.

On je ocijenio da se iz DPS-a tokom kampanje nije čula ni jedna politička poruka osim “brda političkih fraza” i zaklinjanja da će ostati isti.

“Oni su održali niz govora gdje su ponovo pali pred noge Đukanoviću, potvrdili svoju vjernost”, kazao je Bojović.

On smatra da će se u DPS-u dalje truditi da budu monopolisti takozvanog suverenističkog biračkog tijela.

“Iako su nominalno socialistička partija ili preciznije lažni socijalisti, desničarski diskurs, i dalje će se umotavati u zastavu, i dalje će držati ruku na srce, i dalje će braniti Crnu Goru od permanentno ugrožene države”, kazao je Bojović i dodao da je to potpuno promašena politička priča.

On je ocijenio da će DPS da trguje i da na taj način proba da postane dio budućeg vlasti.

“Ta trgovačka misija će ostati i to će u stvari da bude njihov osnovni cilj, a ne da pokažu da se radi o političkoj stranci koja je u stanju da se revitalizuje i napravi otklon i da je to politička snaga koja treba da bide prirodan i autentičan dio neke buduće vlasti”, kazao je Bojović.

Govoreći o Socijaldemokratskoj partiji (SDP), Bojović je rekao da je ta stranka izvan igre i da su napravili niz grešaka i promašaja u hodu.

On je rekao da je je jedini smisao sloma takve politike bio da se političke partije, uključujući i DPS, reintegrišu, mijenjaju nazive i da očiste ljude koji su vezani za bilo kakve afere ili imaju određene političke ili kriminalne repove.

Bojović je rekao da je SDP, zahvaljujući svojoj lošoj predizbornoj procjeni, ostao izvan igre, navodeći da nije siguran u kojoj meri će ta partija moći da oporavi i povrati.

On je ocijenio da je politička klasa u Crnoj Gori jedan od najvećih problema društva, koji ne dopušta državi da iskorači.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije