fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaBlokada institucija nije rješenje

Blokada institucija nije rješenje

Podgorica, (MINA) – Blokada institucija nije rješenje, jer može da dovede do dodatnih tenzija u već uzavreloj političkoj situaciji, ocijenili su potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak i ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bošnjak i Timonije su danas razgovarali o trenutnoj političkoj krizi u Crnoj Gori, u svijetlu najave formiranja manjinske vlade i ratnih dešavanja u Ukrajini.

Bošnjak je kazala da je zabrinuta zbog vrlo kompleksne situacije i izazova koji stoje pred, kako je rekla, raspolućenom Crnom Gorom, “sad kada joj je više nego ikada potrebno jedinstvo”.

„Sve što vodi zaoštravanju u ovoj delikatnoj situaciji, nije dobro jer, kao odgovornim političarima, treba da nam je na prvom mjestu mir, koji nema cijenu“, istakla je Bošnjak.

Kako je navela, zato je vrlo važno da prevlada razum, da se pošalju pomirujuće poruke i da se političari ponesu državnički, shvatajući realnost da, nažalost, više ne postoji vladajuća većina koja je konstituisana nakon 30. avgusta 2020.

Ona je kazala da, ko je i u kojoj mjeri doprinio prekomponovanju politčke scene i ko je u kojoj mjeri odgovoran, treba da kao ozbiljni političari izanaliziraju i suoče se i sa sopstvenim greškama.

Bošnjak je ocijenila da je narod od njih očekivao više i da su zakazali.

„Sagovornici su se saglasili da blokada institucija nije rješenje, jer to može da dovede do dodatnih tenzija na već uzavreloj političkoj situaciji“, naveli su iz Skupštine.

Kako je saopšteno, zaključeno je da su jake reforme, revizija prošlosti, nezavisne institucije i vladavina prava, kao i jasan evropski put, ono što građani očekuju od političkih elita, a što je nažalost izostalo.

„Crnoj Gori je nasušno potrebna nova ekonomska politika u saglasju sa politikama Evropske unije (EU) i aktuelnim globalnim izazovima“, navodi se u saopštenju.

Timonije je naveo da je Francuska, kao predsjedavajuća EU, spremna da podrži sve reformske iskorake i ohrabri Crnu Goru na evropskom putu.

On je istakao da je na političkim elitama u Crnoj Gori teret da sami nađu rješenje krize, a, kako je naveo, da li su to izbori ili izglasavanje nove vlade, na njima je da odluče.

„Sagovornici su se složili da blokada i zloupotreba institucija od pojedinaca, nije rješenje, jer to vodi anarhiji“, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Bošnjak i Timonije su istakli da je zato vrlo važno poštovati Ustav Crne Gore i njegove intencije i omogućiti redovan rad Skupštine, ma koliko se to sviđalo ili ne pojedincima i pojedinim političkim elitama.

„Samo kroz predstavnički dom građana se može doći do rješenja političke krize i optimalnog odgovora na socio-ekonomske i bezbjedonosne izazove sa kojima se Crna Gora suočava“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da je ispunjavanje evropske agende i pristupanje Crne Gore EU od krucijalne važnosti za budućnost države.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije