fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaBečić i Šaranović u zvaničnoj posjeti Briselu

Bečić i Šaranović u zvaničnoj posjeti Briselu

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu, gdje će razgovarati sa visokim zvaničnicima Evropske komisije (EK).

Kako je najavljeno iz Bečićevog kabineta, dio delegacije biće i državna sekretarka i šefica Radne grupe za poglavlje 24 Jovana Ostojić.

Navodi se da će se Bečić i Šaranović tokom posjete sastati sa visokim zvaničnicima EK, među kojima je komesarka za migracije i unutrašnje poslove Ilva Johanson, potpredsjednica EK za vrijednosti i transparentnost Vera Jurova, kao i potpredsjednik EK za promociju evropskog načina života Margitis Skinas.

“Zvanična posjeta je pirilika da se podsjeti na odlične rezultate postignute na polju deblokade institucija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u proteklih pet mjeseci, što je bio preduslov dinamiziranja našeg evropskog puta”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je posjetia prrilika i da se napravi konkretan presjek stanja vezano za ispunjenost privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

“Analiza i potvrda realizacije učinjenog, odnosno ispunjenosti velikog broja mjerila i operativnih zaključaka, ali i jasna agenda koraka i rezultata koji nas očekuju u narednim nedeljama, put su ka izvjesnom dobijanju IBAR-a u junu”, rekli su iz Bečićevog kabineta.

Kako su kazali, aktivnosti Bečića i Šaranovića, kao i Vlade u cjelini, na svakom koraku su maksimalno usmjerene ka glavnom državnom cilju, a to je dobijanje IBAR-a-

Iz Bečićevog kabineta su naglasili da je dobijanje IBAR-a ključna pretpostavka da već u ovoj godini Crna Gora krene sa dinamičnim zatavranjem pregovaračkih poglavlja.

“Tom cilju je podređena i nastupajuća posjeta Briselu čelnika bezbjednosnog sektora”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da veliki zamajac ubrzanju evropskog puta i pozitivnoj slici koja se šalje ka Briselu daju gotovo svakodnevne, kontinuirane akcije procesuiranja, hapšenja, zapljena, rasvjetljavanja krivičnih djela, privođenja pravdi bjegunaca od pravde, čišćenja državnih struktura od kriminala i korupcije.

Kako se dodaje, državne strukture pokazuju volju, odlučnost i odličnu saradnju bezbjednosnog sektora i nadležnih tužilaštava sa ciljem izgradnje zemlje vladavine prava i jakih institucija, što je put ka sigurnoj tituli prve naredne članice Evropske unije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

pokret evropa sad, budva, izbori, koalicija, slobodni građani, nova budva, predrag zenović

Koalicija oko PES-a predala listu za izbore u Budvi

Podgorica, (MINA) – Koalicija okupljena oko Pokreta Evropa sad (PES) predala je budvanskoj Opštinskoj...