fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBalkanski lideri potpisuju sporazume o bližoj integraciji

Balkanski lideri potpisuju sporazume o bližoj integraciji


Berlin, (MINA) – Lideri Zapadnog Balkana će na samitu u Berlinu koji počinje sjutra potpisati sporazume o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija, saopštili su zvaničnici Vlade Njemačke.

Zvaničnik vlade u Berlinu je rekao za Rojters da su to potezi ka daljoj integraciji i stabilnosti regiona, u kojem ni nakon raspada Jugoslavije i etničkih ratova 1990-ih, ne prestaju tenzije.

On je objasnio da je cilj da Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Albaniju približe članstvu u Evropskoj uniji (EU), zbog strahova od sve većeg uticaja Rusije i Kine u regionu.

Naročito Srbiju, koju je NATO bombardovao prije dvije decenije, a koja nastoji da uravnoteži istorijski bliske veze sa Rusijom i težnje za ekonomskom i političkom integracijom sa Zapadom, prenosi Slobodna Evropa.

Kako prenosi Rojters, zvaničnik njemačke vlade rekao je da Srbija mora da odluči da li želi da se pridruži EU ili da uđe u partnerstvo sa Rusijom.

Njemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi sjutra da primi lidere šest balkanskih zemalja i EU u Berlinu u okviru takozvanog “Berlinskog procesa” koji je pokrenula njegova prethodnica Angela Merkel.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije