fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAbazović: Nema razloga za žurbu i ultimatume

Abazović: Nema razloga za žurbu i ultimatume

Podgorica, (MINA) – Pojedine partije kalkulišu oko učešća ili podrške novoj vladi zbog lokalnih izbora u Ulcinju i Beranama, ocijenio je mandatar Dritan Abazović, dodajući da nema razloga za žurbu i ultimatume.

Abazović je novinarima uoči sjednice Predsjedništva Građanskog pokreta URA kazao da je mandatar svoj posao završio i da Crna Gora može i treba što prije da dobije novu evropsku vladu.

On smatra da je svaki dan bez nove vlade koja radi u punom kapacitetu vrlo problematičan, a da je prošla sedmica svjedok toga.

Abazović je kazao da partije trenutno kalkulišu i zbog lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju, dodajući da zbog toga nema razloga za žurbu i ultimatum.

“Danas sam imao dva vrlo uspješna sastanka, mislim da ćemo od sjutra moći da računamo na još jedan vid podrške, možda ne u subjektima koji participiraju u crnogorskom parlamentu, ali su raspoloženi da pokažu razumijevanje konteksta svega što se u Crnoj Gori dešava”, rekao je Abazović.

Upitan o kome je riječ, on je kazao da je njegova želja da se proširi broj potpisnika Memoranduma.

Na pitanje kada će formalno predložiti sastav i ići sa inicijativom ka Skupštini, on je kazao da mora da sačeka sve partije da se izjasne.

“I mi imamo Predsjedništvo naše partije danas, na kome moramo da sprovedemo proceduralne stvari. Očekujem da to urade drugi politički subjekti – i oni koji će učestvovati i oni koji su najavili podršku”, rekao je Abazović.

On je kazao da ne smatra nedemokratskim, ukoliko je kod bilo koga došlo do kolebanja i drugačijih mišljenja.

“Ja lično mislim da nije do toga došlo, sve što neko pokušava da uradi je da malo kalkuliše sa lokalnim izborima. Mislim da se svi ne staramo o nacionalnim interesima, već se krijemo iza njih”, naveo je Abazović.

Prema riječima Abazovića, svako ko želi dobro Crnoj Gori zna da joj je Vlada potrebna.

“Ako neki politički subjekti sada zaboravljaju šta su principi i vode se logikom da, ako imaju fotelje tada su spremni da brane Crnu Goru, na takvo nešto ne treba da pristanemo”, odgovorio je Abazović, upitan da li Vlada ima podršku Socijaldemokrata i Socijaldemokratske partije.

On je najavio da je spreman da sa svima ponovo obavi razgovore.

“Patriotizam do posljednje fotelje nije emanentan ovoj stranci niti ovoj vladi. Ko misli različito, moramo poštovati ali ne možemo se složiti”, rekao je Abazović.

On je kazao da ne želi da se bavi ultimatumima.

“Niti želim da nekome pratim pritisak. Sad za sad su ove tri strukture u vladi. Hoće li biti nekih noviteta, lično, što se mene tiče, ja sam raspoložen”, naveo je Abazović

On je, komentarišući izjavu portparola Demokratske partije socijalista (DPS) Miloša Nikolića da se ta stranka vraća na vlast, kazao je “da nema problem sa tim, ako ta izjava njih čini srećnim”.

“Ne bih volio da, nakon 30 godina vlasti, dođem u situaciju u kojoj je sada DPS. Ako oni misle da je to odlično za njih, super”, poručio je Abazović.

On je kazao da, u odnosu na manjinsku vladu, DPS je, zbog ranije najavljenog neučestvovanja u vladi, pokazao veći stepen tolerancije nego druge partije, “koje žele da participiraju pa imaju apetite koji nijesu racionalni”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije